Doorgaan naar artikel

Afzetpartijen glasgroente vullen Britse schappen

Foto: Groenten & Fruit premium

Foto: Groenten & Fruit

Heeft Nederland nog vaste voet aan de Britse grond met zijn glasgroente? Een rondgang langs Britse supermarkten.

Voor een bezoek aan winkels van Morrisons, Lidl en Tesco noteerde Groente & Fruit leveranciersgegevens om te bezien welke afzetorganisaties de aantrekkelijke Britse afnemers beleveren. Van Nature doet dat goed voor Lidl, ook DOOR valt op door een brede aanwezigheid, maar ook Harvest House en Coforta kwamen we tegen.

Komkommer uit Nederland heeft vaste voet in Britse winkel

Bij komkommer hebben Nederlandse leveranciers duidelijk vaste voet op de winkelvloer. Alleen bij biologische komkommer (Spanje en Nederlandse) en halve komkommers (Engelse) is ander product te vinden in de bezochte winkels.

Gesealde komkommer bij Lidl van Van Nature.

Gesealde komkommer bij Lidl van Van Nature.

Leverancier van de ongesealde komkommer bij Morrisons is Kompany, bij Lidl is de leverancier van Nederlandse komkommers BelOrta en bij Tesco is de Nederlandse leverancier alleen met een afgesloten GN-code (53062) op de verpakking aangegeven. Alle drie de ketens verkopen 35’ers. Morrisons heeft als enige de stap gezet naar ongesealde komkommers. De houdbaarheid lijkt daarbij een uitdaging te worden.

Nederlandse aubergine heeft sterke positie

Bij aubergine heeft afzetorganisatie DOOR een sterke positie. Bij Morrisons vinden we dozen van Purple Pride en bij Lidl is de leverancier Gebroeders Van Duijn (ook DOOR). Tesco heeft in de vestiging Britse aubergine liggen.

DOOR heeft met haar leidende auberginepositie contracten bij Morrisons en Lidl - Foto: Groenten & Fruit

DOOR heeft met haar leidende auberginepositie contracten bij Morrisons en Lidl – Foto: Groenten & Fruit

Indrukwekkend pakket Nederlandse tomaten

Tesco heeft een indrukwekkend tomatenpakket met zeker 7 Nederlandse soorten. Het gaat om losse (fijn en grof), piccolo’s, Sugardrops en drie maten trostomaten. Van geen van deze soorten is de leverancier af te leiden omdat het KCB nummer (veelal 3681) is weergegeven. Spanje en Britse telers zijn ook te vinden in het schap, maar Nederlands product voert de boventoon. Zo wordt voor de baby pruim tomaten de Spaanse Docettini verkozen. De sugardrops komen overigens uit Nederland en Marokko.

Nederlandse grove trostomaten (Merlice) in Tesco-winkels.

Nederlandse grove trostomaten (Merlice) in Tesco-winkels.

Bij Lidl is Scherpenhuizen (Van Nature) de belangrijkste tomatenleverancier. De fijne (zak) en grove losse tomaten (netjes) zijn van Van Heijningen uit Maasdijk. De midi pruim Sunstream wordt geleverd door Harvest House en is een Agrocare-product. De grove trostomaten Merlice wordt ook door Van Naturetelers Kwekerij Pijpers geleverd.

Bij Morrisons zijn de grove en fijne trostomaten Nederlands. Bij de grove trostomaten is Van der Houwen (Coforta) genoemd als teler met het ras Axiradius. De fijnere trostomaten (225 grams verpakking) is van het ras Genio. Opvallend is een verpakking ‘The best of classic tomatoes’ met Britse en Nederlandse tomaten van telers R.Holt en BV Leeuwen.

Losse en misverpakkingen paprika uit Nederland

Bij paprika zijn in alle 3 de winkels de meeste losse en mixverpakkingen uit Nederland afkomstig. Van Nature (Scherpenhuizen) levert bij Lidl de rode paprika (80-100 mm) en mixverpakingen 3 kleur. Telers zijn Ton van den Bosche en Mooijman.

Bij Morrisons heeft Royal Peppers en Bos Brothers een stevige positie in het schap. Losse kleurpaprika heeft deze oorsprong.

Nederlandse paprika bij Tesco met alleen een leveranciersnummer.

Nederlandse paprika bij Tesco met alleen een leveranciersnummer.

Tesco geeft de leveranciers weer alleen in KCB-nummers weer. Nederlandse leveranciers zijn er van losse kleurpaprika’s, maar ook de verschillende mixverpakkingen met en zonder groen zijn Nederlands. Uit de 3 verschillende leverancierscodes valt af te leiden dat meerdere telers of leveranciers het paprikaschap van Tesco vullen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin