Doorgaan naar artikel

Afzet The Greenery verschuift binnen EU

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

The Greenery voerde in 2016 minder product uit naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor heeft de handel zich verlegd naar andere EU-landen.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat dinsdag 4 april werd vrijgegeven. Eerder was al bekend dat de nettowinst fors steeg (verdubbeling naar € 9,0 miljoen). De omzet daalde van € 1,11 naar € 1,03 miljard, waarbij de afzet meer gericht was op de Nederlandse markt en overige EU-landen. Het aandeel van de omzet naar Duitsland en Verenigd Koninkrijk bedroeg 19% in 2016, dat was 24% in 2015.

De omzet naar andere EU-landen steeg behoorlijk van € 117,3 miljoen naar € 158,3 miljoen. De Nederlandse markt is met 63% het belangrijkst (was 60%). Het is gelukt de afzet richting retail te laten groeien, zo schrijft de afzetorganisatie. Daarbij noemt de afzetorganisatie ook enkele nieuwe klanten in Italië.

Kostendaling

Het strategisch plan 2014-2018 heeft The Greenery nu een stabiele opeenvolgende verbetering van de nettowinst opgeleverd door lagere bedrijfskosten. Vooral de kosten voor personeel daalden in 2016 door het afstoten van onder meer teeltbedrijven in het buitenland. Ook zijn de financieringskosten gedaald. Het resultaat uit deelneming (vooral EPS-dividend) bleef stabiel op € 11 miljoen.

Bij de vermarkting van product is The Greenery er in 2016 nog niet in geslaagd het aandeel van het ledenvolume te verhogen. Ook in 2017 verwacht de afzetorganisatie dat herstel van het aandeel ledenvolume nog niet. Wel de voorwaarden worden aantrekkelijker gemaakt om toe te treden, blijkt uit het jaarverslag.

Positief over 2017

De directie verwacht in 2017 een verdere verbetering van de winstgevendheid, ondanks de eenmalige kosten en tijdelijk verlies van productiviteit tijdens de lopende logistieke facelift. Ook het wegvallen van GMO-subsidie in 2017 zal een verbetering van de winstgevendheid niet in de weg staan. Dit jaar zal de afzetorganisatie beslissen of het de komende jaren nog GMO aanvraagt.

Beheer
WP Admin