Doorgaan naar artikel

Afzet broccoli stabiliseert

Met een vroege start van het broccoliseizoen hebben de Nederlandse telers genoegen moeten nemen met matige prijzen. Met name Spanje doorkruiste de Nederlandse aanvoer.

De Spaanse invloed op de broccolimarkt neemt duidelijk af, melden handelshuizen. En dus krijgen de Nederlandse telers, die tien tot veertien dagen eerder zijn begonnen dan gebruikelijk, wat meer lucht. De droogte heeft nauwelijks effect gehad op het volume broccoli dat is geoogst, weten telers te melden. Zeker in de eerste weken van het nieuwe seizoen was de productie hoog te noemen, inmiddels lijkt dat weer wat af te vlakken.

In week 23 worden uitbetaalprijzen genoemd van 65 tot 70 cent per kilo. Per doos van 5 kilogram gaat de broccoli weg voor ongeveer 3 euro. Dat is overigens beduidend lager dan de opbrengsten die concurrerende landen in maart realiseerden. Toen lag de broccoliprijs nog rond de 1,50 euro per kilo.

Exportsituatie
Richting Duitsland is de export niet veel anders dan normaal. Als kookgroente heeft broccoli, samen met broer bloemkool, weinig last van de perikelen die spelen in het rauwe groentensegment.

De Engelse markt is minder toegankelijk, omdat de Engelsen zelf de productie behoorlijk op peil hebben kunnen houden. Dit ondanks geluiden uit Engeland, waar sommige teeltgebieden veel last hebben gehad van een tekort aan neerslag.

Prijsvorming
De komende weken moet de prijs voor broccoli dus iets op kunnen lopen, al is er nog wat onduidelijkheid over de invloed van Italië op de markt. Uit verhalen van de handel is moeilijk op te maken hoe groot die invloed precies is. Maar met een afname in de binnenlandse productie stevent de broccolimarkt af op een betere prijsvorming, is de inschatting. De afzet zou de komende weken dan ook een meer geleidelijk beeld moeten gaan vertonen.

Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin