Doorgaan naar artikel

‘Afzet bataat wordt er niet makkelijker op’

Pieter Verschure in Aarle-Rixtel heeft op dit moment nog meer bataat in de bewaring zitten dan verwacht en gehoopt. “Ik schat dat er nog 15 tot 20 procent van het geoogste product ligt”, zegt hij op 19 mei. “Dat is meer dan vorig jaar en eigenlijk ook te veel. Vorig jaar hadden we in juni alle bataat geleverd. Ik hoop dat dat ook dit jaar lukt, want vanaf juli komt de nieuwe import weer op gang.”

Dat er nog relatief veel bataat in de bewaring zit, komt volgens de teler doordat het moeilijk is om het Hollandse product aan de man te brengen. “We hadden zo’n 75 procent van onze bataat op contract. Deze contracten waren afgesloten met enkele industriële partijen, die er friet van maken. Maar door de goede opbrengsten waren deze contracten vrij snel vol. En je ziet nu dat de industrie switcht naar Amerikaans product. Vooral omdat deze bataat een hoger droge stofgehalte heeft, wat het bakproces ten goede komt.”

Drogestofgehalte

Het feit dat de Amerikanen product met meer droge stof kunnen leveren, komt volgens de teler doordat zij telen in regionen met meer licht en zon. “Het drogestofgehalte van Amerikaanse bataat komt gemiddeld uit op 21 à 22 procent, wij zitten nu op 18 à 19 procent. En dan hebben we al een flinke slag gemaakt: toen we 7 tot 8 jaar geleden begonnen met bataat, zaten we rond de 14 procent. Door het nemen van bepaalde teeltmaatregelen en het aanpassen van de bemesting, hebben we dit wel wat kunnen opkrikken. Maar we hopen dit nog verder omhoog te kunnen brengen; er lopen op dit moment allerlei proeven om dat te realiseren. En een hoger droge stofgehalte zorgt ook voor een betere bewaarheid. Alhoewel de kwaliteit van het product in de loods nu nog best redelijk is.”

Het is toch vreemd dat we – terwijl iedereen de mond vol heeft van duurzaamheid – product uit de Verenigde Staten halen, terwijl er ook Nederlandse bataat is?

‘Winnen’ op duurzaamheid

Omdat industriële partijen nu meer inzetten op Amerikaans product, probeert Verschure een voet tussen de deur te krijgen op de versmarkt. “Maar ook hier spelen de Amerikanen ons parten. Zij hebben namelijk al jarenlange handelsrelaties opgebouwd en het blijkt heel moeilijk om dat als Nederlandse teler open te breken. We zullen het dan moeten ‘winnen’ op duurzaamheid. Het is toch vreemd dat we – terwijl iedereen de mond vol heeft van duurzaamheid – product uit de Verenigde Staten halen, terwijl er ook Nederlandse bataat is? Als de versmarkt wat dit betreft geen stappen wil zetten, wordt het heel lastig om in de toekomst nog bataat te telen in ons land. We doen dit nu een jaar of zeven, acht, maar het wordt er niet makkelijker op.”

Starten met planten

Verschure geeft op 19 mei aan op korte termijn te zullen starten met planten. Hij kiest net als afgelopen seizoen voor de rassen Covington, Beauregard en Bellevue, maar weet nog niet hoeveel hectares in totaal zullen worden aangeplant. “Dat hangt er sterk vanaf of het gaat lukken om contracten af te sluiten met partijen op de versmarkt; dat is nu nog niet duidelijk. Afgelopen jaar hadden we 75 hectare bataat, maar wanneer er geen contracten komen, ga ik dat areaal verminderen. Ik wil niet de bewaring vol stoppen, zonder bepaalde afzetgaranties. Die risico’s zijn te groot.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin