Doorgaan naar artikel

Afzet aardbei verloopt moeizaam

Image premium

De enigszins stijgende temperaturen zorgen voor een stijgende productie van aardbei, maar doordat het toch niet echt zomers wil worden blijft de vraag achter en heeft de markt moeite om de productie tegen een redelijke prijs af te zetten.

Volgens agd.media werd vorige week gemiddeld 1,40 euro per 500 gram betaald voor de betere kwaliteit en de week ervoor 1,90 euro. De export van Nederlandse aardbeien wordt bemoeilijkt door een productiegolf in België die voor een groot deel naar Duitsland gaat. De Engelse productie is momenteel groot genoeg om aan de eigen vraag te kunnen voldoen.  

Gebrek aan zomer
Ton de Jong van Fruitmasters wijt de moeizame afzet aan het gebrek aan zomers weer. “Dat geldt eigenlijk voor al het zachtfruit. Het gaat niet vlotjes door de vele regen, maar ook omdat het vakantietijd is.” De export naar Frankrijk, Italië en Griekenland verloopt volgens De Jong wel aardig, maar hij bevestigt dat de export richting Engeland een stuk minder is omdat ze daar zelf voldoende aardbeien hebben. Ook ondervindt aardbei concurrentie van ander zomerfruit zoals nectarine en perzik waardoor de vraag wat achterblijft.

Het prijsniveau voor de beste kwaliteit was bij Fruitmasters afgelopen vrijdag aangetrokken tot rond 2 euro per 500 gram en lag daarmee op een hoger niveau dan de week ervoor toen dat 1,10 tot 1,30 euro per 500 gram was bij een grotere aanvoer.

De kwaliteit is volgens De Jong goed, zeker vanuit de beschermde overkapte teelten. De productie vanuit de vollegrond heeft wat last van weke vruchten die sneller dan normaal kunnen gaan rotten. Hoe de markt zich ontwikkelt is moeilijk inschatten, “maar als het weer omslaat kunnen er zomaar te weinig aardbeien zijn en kan de prijs navenant stijgen.”

Apart seizoen
Teler Jan van Meer in Breda omschrijft het seizoen als ‘heel apart’. “In begin van het seizoen liepen we twee weken voor en nu een week achter. Ik vraag me af of onze laatste plantingen nog volop aan de oogst komen. De spreiding in de oogst is verschrikkelijk groot, waardoor het nooit echt druk is geworden. Ik vraag me ook af of dat nog wel zal gaan gebeuren.”

Rond de prijsvorming heeft Van Meer mindere ervaringen dan De Jong. “De afgelopen week zaten wij op 1,40 tot 1,60 per kilo. Vandaag is dat 1,70 tot 1,90 per kilo. Daar kun je dus helemaal niets mee in deze tijd van het jaar. Dat zou 2,50 tot 3,00 euro moeten zijn gezien de toenemende kosten die je hebt voor het oogsten.”

Ook de kwaliteit is volgens Van Meer niet optimaal. “Het zijn juffertjes die je direct moet afzetten en opeten. Nee, ze zijn niet rot of zo, maar ze kunnen gewoon heel weinig hebben.” Hij hoopt voor de komende tijd op stabiel, droog weer in een mooie septembermaand. “Dat hebben we eigenlijk wel verdiend na al die regen en dan zouden we de laatste plantingen wellicht nog kunnen oogsten.”

Bron:Groenten & Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin