Afvalverwerker dumpt plantresten uit biologische kas

05-01 | Laatste update op 02-06 | |

Voor het dumpen van plantresten uit biologische tomaten-, paprika- en komkommerteelt krijgt een afvalverwerker een taakstraf.

Het is één van de overtredingen waarvoor Rechtbank Overijssel de afvalverwerker veroordeelt. In het najaar van 2019 vond Staatsbosbeheer twee keer een berg groenteplanten met teelaarde en zakjes biologische bestrijdingsmiddelen. Bij een bedrijfsbezoek aan het teeltbedrijf bevestigde de teler dat hij met de afvalverwerker een contract heeft en dat de planten van zijn bedrijf afkomstig zijn. De teler heeft met de overtreding niets te maken.

Valsheid in geschrifte

De verdachte heeft verklaard dat hij het materiaal heeft overgedragen aan een loonwerker die het afval bij boeren uitrijdt. De rechter acht dit onwaarschijnlijk. Ook heeft de afvalverwerker niet de gegevens van de loonwerkers overhandigd aan de onderzoekers. De rechter oordeelt dan ook dat het bedrijf de begeleidingsbrieven voor de vrachten heeft vervalst. Over overtreding van fytosanitaire regels is in de uitspraak geen melding gedaan. Het storten van plantmateriaal is risicovol voor verspreiding van ziektes.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer