Doorgaan naar artikel

Afrikaanse fruitmot op radar EU, Nederland worstelt

Europese plantenziektekundige diensten praten vandaag over risico’s van de introductie van de Afrikaanse fruitmot via rozenimport.

Op de agenda van de Plant Health Committee staat een analyse van de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa over het risico van invoer van de Afrikaanse fruitmot door rozenimport. Deze fruitmot is gevaarlijk voor verschillende glasgroenteteelten, is een q-organisme en moet dus bestreden worden. Door opwarming kan de mot mogelijk ook in steeds meer gebieden buiten kassen vruchten aantasten.

Meer vondsten van rupsen van de Afrikaanse fruitmot

Nederland voert al jaren een beleid vanwege de grote rozenimport die ons land kent. Steeds vaker worden rupsen aangetroffen in knoppen van Afrikaanse rozen. In 2019 publiceerde de NVWA voor het laatst haar rapport Fytosanitaire signaleringen met een gedetailleerd overzicht van vondsten van plagen. Het aantal vondsten van rupsen van de Afrikaanse fruitmot in importrozen nam in 2019 snel toe. In het eerste half jaar van 2019 werden al meer vondsten gedaan dan in het hele jaar 2018.

In het laatste jaarverslag van de toezichthouder KCB over 2022 staat niets over de problemen met invoer van rozen, maar over citrus-invoer en paprika (pepers). “Vanwege onvoldoende afname van vondsten van Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) in onder andere Citrus en Capsicum werden de fytosanitaire eisen bij import in de EU uit diverse Afrikaanse landen en Israël vanaf 21 juli 2022 aangescherpt. Al snel bleek dat met name Zuid-Afrika bij zendingen met sinaasappel niet voldeed aan verplichte bijschrijvingen of niet kon voldoen aan een vereiste koudebehandeling.”

Of de analyse van de Efsa leidt tot nieuw beleid, waar mogelijk Nederland vooral op moet acteren (door de grote rozenimport), is onduidelijk.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin