Doorgaan naar artikel

Afname zichtbaar in illegale tewerkstelling

Bij 3 procent van de land- en tuinbouwbedrijven die in 2011 zijn gecontroleerd door inspectiediensten van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) waren mensen illegaal tewerk gesteld. Dat blijkt uit het jaarverslag van Inspectie SZW, voorheen de arbeidsinspectie.

In 2011 heeft minister Henk Kamp van SZW het aantal tewerkstellingsvergunningen voor Roemeense en Bulgaarse werknemers fors teruggedraaid. Het werk dat door deze mensen werd gedaan, vooral in de boomteelt en de aardbeienteelt, kon volgens Kamp ook door mensen gedaan worden waarvoor geen tewerkstellingsvergunning nodig was.

Uit het jaarverslag blijkt dat vrijwel alle arbeidsplaatsen zijn ingevuld met Nederlands en Pools personeel. “Slechts een zeer klein deel van de geïnspecteerde werkgevers, ongeveer 3 procent, maakte zich schuldig aan illegale tewerkstelling”, aldus de Inspectie SZW.

Afname

Het totaal aantal illegaal tewerk gestelde mensen in Nederland nam in 2011 af. Bij 17 procent van de gecontroleerde bedrijven werden 2.030 illegaal tewerkgestelde mensen aangetroffen, waarvan de meesten in de schoonmaaksector.

Over alle branches blijkt het aantal overtredingen op het gebied van eerlijk, gezond en veilig werk in 2011 iets te zijn toegenomen. Bij controles moest de inspectie in 64 procent van de gevallen optreden, omdat er overtredingen op het gebied van arbeidsomstandigheden werden geconstateerd. In 2010 was dit nog in 61 procent van de gevallen. In totaal werden 3.503 boetes opgelegd met een totaalbedrag van 34,4 miljoen euro.

Het aantal ongevallen bleef met 3.469 vrijwel gelijk. Hiervan hadden 63 ongevallen een dodelijke afloop.

Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Mariska Vermaas

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin