Doorgaan naar artikel

Adviseur niet aansprakelijk voor missen teeltsubsidie

Vorstberegening in Zuid-Limburg. Foto: Twan Wiermans

Vorstberegening in Zuid-Limburg. Foto: Twan Wiermans

Een fruitteler in Limburg kan het mislopen van ontwikkelsubsidie (POP) niet claimen bij zijn adviseur om veronderstelde fouten.

Dat oordeelt de Rechtbank Limburg. De teler had in 2018 een aanvraag gedaan voor een innovatief beregeningssysteem met bassin en aansluiting op het waterleidingsbedrijf. De aanvraag kreeg in de beoordeling te weinig punten voor innovatie. Ook in de beroepsprocedure bleef de score te laag. De teler stelt dat de subsidieaanvraag niet op alle positieve effecten van beregenen heeft gewezen, zoals schimmeldruk. Daardoor is de score te laat uitgevallen. De teler gebruikt ook andere onderdelen van de subsdieaanvraag om de claim bij de adviseur neer te leggen.

Aanvraag voor een ciderlijn

In 2019 deed de teler een aanvraag voor een ciderlijn, maar hierbij werd de aanvraag te laat ingediend door een medewerker van de adviseursdienst. Hoewel de aanvraag niet in behandeling is genomen door die fout, kan niet met zekerheid gezegd worden dat de teler daardoor subsidie misliep. Daarvoor moet bewezen worden dat de aanvraag zou worden goedgekeurd. Dat is volgens de rechter niet bewezen. De adviseur hoeft de misgelopen subsidie van € 244.145 niet terug te betalen. De verzekeraar van de adviseur had de aansprakelijkheid al eerder naast zich neergelegd.

Beheer
WP Admin