Doorgaan naar artikel

Advies: meer overheidsgeld in ’top’ tuinbouwonderzoek

Foto: Reed

Foto: Reed

De Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) adviseert de overheid meer geld beschikbaar te stellen voor onderzoek in de topsectorenregeling.

Nu geeft de overheid 25 cent voor elke euro die het bedrijfsleven uitgeeft aan erkende samenwerkingsprojecten met wetenschappers. Het AWTI adviseert deze bijdrage te verhogen naar veertig cent per private euro. Op dit moment geeft het ministerie 0,9 miljard euro uit aan onderzoek in de negen topsectoren, waaronder dus Tuinbouw & Uitgangsmateriaal.

Geen harde resultaten

Het AWTI stelt verder dat de regeling toegankelijker moet worden voor innovatieve mkb-bedrijven en andere vernieuwende bedrijven, zo blijkt uit een evaluatierapport dat dinsdag is gepubliceerd en waarover het Financieele Dagblad woensdag publiceert.

Het AWTI heeft geen harde resultaten kunnen aantonen van het topsectorenbeleid. Het is niet duidelijk of stijging van uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling het gevolg is van dat topsectorenbeleid of van de aantrekkende economie. Verder vinden de AWTI-onderzoekers na gesprekken met tachtig belanghebbenden dat nog te vaak bedrijven uit de gevestigde orde profiteren van de topsectorengelden.

Rutte

Afgelopen zondag onthulde premier Rutte in het programma Zomergasten dat in 2011 het CDA het topsectorenbeleid forceerde, terwijl de VVD er niet veel in zag. Rutte noemde dit beleid nu wel een succes.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin