Doorgaan naar artikel

“Advertentie ‘moderne slavernij’ onverantwoord”

“Stuitend”, noemt LTO-vakgroepvoorzitter vollegrond Jan Roefs de advertentie ‘Hollandse asperges, met de romige crème van moderne slavernij’, die vorige week onder andere in Groenten&Fruit Actueel stond.

De standsorganisatie wil contact opnemen met de organisatie Fairwork, die, mede gesteund door diverse overheidsinstanties, aangeeft op te komen voor slachtoffers van mensenhandel. LTO stuurde afgelopen vrijdag ook een protestbrief naar minister Kamp van Sociale Zaken.

De kritiek van Roefs richt zich met name op het generaliserende karakter van de advertentie, waarin wordt opgeroepen melding te maken bij de arbeidsinspectie of de politie van een vermoeden van arbeidsuitbuiting of een andere vorm van ‘moderne slavernij’ . “Het komt erop neer dat een hele sector in het verdachtenbankje wordt gezet. Ik vind dat onverantwoord, en al helemaal omdat diverse overheden betrokken zijn bij de initiatiefnemer van deze campagne. Het is een taak van de overheid om te wijzen op misstanden in de maatschappij en burgers op te roepen daarop te reageren, daar kan volgens mij niemand op tegen zijn, maar dan niet op deze misleidende en vooral generaliserende manier. Alsof iedere voetballiefhebber ook wel een hooligan zal zijn”.

Roefs wijst er verder op dat de sector op een breed front bezig is de inzet van arbeid op een goede manier te organiseren. “Het dwingt respect af zoals de sector ermee bezig is op de bedrijven zelf en met de vakbonden. Een voorbeeld hiervan is huisvesting.”

LTO wil aan Fairwork duidelijk maken dat beide partijen ten aanzien van arbeid vergelijkbare doelstellingen nastreven, en dat de campagne gestopt moet worden. “Dit zet alleen maar kwaad bloed, hier heeft niemand werkelijk wat aan, behalve dat een complete sector onterecht te kijk wordt gezet. Als je wilt dat de hakken in het zand worden gezet, moet je vooral zo doorgaan.”

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de huidige Fairwork-campagne naast de tuinbouw ook de bouw op de korrel neemt en advertenties heeft geplaatst in tien vak- en publieksbladen, waaronder TrosKompas.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin