Doorgaan naar artikel

Adema: geen sancties, alleen waarschuwingen in eerste jaar nieuw GLB

Landbouwminister Piet Adema kondigt ook een concrete aanpassing aan in de puntentelling van de eco-regeling. - Foto: Roel Dijkstra

Landbouwminister Piet Adema kondigt ook een concrete aanpassing aan in de puntentelling van de eco-regeling. - Foto: Roel Dijkstra

In het eerste jaar van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zal de overheid in principe waarschuwingen geven als nieuwe voorwaarden overtreden worden, geen sancties.

Dat meldt landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer. De minister noemt 2023 ‘een leerjaar’. Het nieuwe GLB gaat in vanaf 1 januari 2023, maar voorwaarden zijn pas laat bekend geworden, terwijl telers al volop bezig zijn met het nieuwe seizoen. Vanuit sectororganisaties is daarom aangedrongen op een overgangsjaar.

LNV kondigde al eerder aan dat er daarom een ‘verlicht sanctiebeleid’ zou zijn in 2023. Adema laat nu weten dat er onderscheid gemaakt wordt tussen al bekende voorwaarden, en nieuwe voorwaarden in 2023. Voor de bekende voorwaarden blijven de reguliere sancties van kracht.

Lees ook: Dit weten we over nieuw GLB en hoogte landbouwsubsidies

Nieuwe voorwaarden GLB

Bij overtreding van de nieuwe voorwaarden en de 10 GLMC’s (goede landbouw- en milieuconditie) zal volgend jaar in principe alleen gewaarschuwd en niet beboet worden. De minister hoopt met de aanpassingen te bereiken dat telers wel mee blijven doen aan het GLB.

Binnen de nieuwe systematiek kunnen boeren ook tot oktober volgend jaar nog hun aanvraag aanpassen. Wie mee wil doen aan bepaalde activiteiten uit de eco-regeling maar hier uiteindelijk niet aan kan voldoen, kan alsnog de aanvraag aanpassen.

Perceelsregistratie: LNV schaft sancties af

LNV schaft tevens de sanctie voor het onjuist intekenen van percelen vanaf 1 januari 2023 af. Administratieve fouten mogen tot 30 november 2023 aangepast worden, zonder sanctie. Ook voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeer wordt het sanctieregime aangepast en krijgen de collectieven de mogelijkheid om hun beheersoppervlaktes later in te dienen.

Adema kondigt verder een concrete aanpassing aan in de puntentelling van de eco-regeling. Vanaf volgend jaar kunnen boeren ervoor kiezen deel te nemen aan de eco-regeling, voor extra hectaresubsidie bovenop de basispremie. De minister laat weten dat het totaal aantal punten dat per hectare behaald moet worden, eenmalig met 10% verlaagd wordt door het verlagen van de instapeis voor de categorieën biodiversiteit en landschap.

Delen

Image
Kirsten Graumans

redacteur Boerderij en Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin