Doorgaan naar artikel

Adema biedt teler Landbouwakkoord en vrijstelling

Het wegvallen van bestrijdingsmiddelen leidt tot problemen bij telers. LNV wil helpen via een Landbouwakkoord en vrijstellingen.

Dat blijkt uit antwoorden van landbouwminister Piet Adema op Kamervragen. Deze vragen wijzen op problemen in de slateelt door het wegvallen van zaadcoatings met neonicotionoïde-houdende middelen. Adema ziet geen heil in het verlengen van gebruik van deze coatings via vrijstellingen. De mogelijkheid bestaat eventueel wel als de NVWA een landbouwkundige noodzaak vaststelt.

Vrijstellingen voor alternatieve middelen

Vrijstellingen zijn wel mogelijk voor alternatieve middelen, schrijft Adema. Voor de slatelers zijn er alternatieve middelen met de werkzame stof spirotetramat, maar de toelatingshouder heeft besloten geen hernieuwingsdossier in te dienen en de stof niet meer Europees te verdedigen. Daardoor zal de goedkeuring van de stof vervallen in 2024. Een aanvraag voor een vrijstelling is niet heilloos, stelt Adema: “Zo zijn er eerder meerdere vrijstellingen verleend voor alternatieven voor neonicotinoïde-houdende middelen ter bestrijding van bladluizen in de bietenteelt.”

Landbouwakkoord voor teler

Adema wijst op de bestaande Toekomstvisie gewasbescherming 2030 waarin weerbare planten en teeltsystemen centraal staan. Er is meer nodig, erkent de minister. Hij haalt in het Landbouwakkoord aan dat hij akkoorden wil sluiten met supermarkten en banken. “Voor een omslag naar weerbare teeltsystemen met minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is het belangrijk dat het verdienmodel voor de teler zodanig is dat een duurzame bedrijfsvoering mogelijk blijft. Dat kan betekenen dat teelten moeten worden gewijzigd of kwaliteitseisen moeten worden aangepast. In het Landbouwakkoord wil ik aandacht besteden aan het vakmanschap van de teler en de bijdragen van ketenpartijen om de beoogde omslag te realiseren.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin