Actueel Brits pakket praktijkonderzoek in etalage

25-06-2021 | Laatste update op 31-08 | |
Britse AHDB heeft 38 onderzoeksprogrammas gefincancierd voor 75 teelten sinds 2012. Foto: Peter Visser
Britse AHDB heeft 38 onderzoeksprogrammas gefincancierd voor 75 teelten sinds 2012. Foto: Peter Visser

Door het opdoeken van het Britse productschap zoekt de Britse overheid onderdak voor veelbelovend praktijkonderzoek in groente en fruit.

Dat blijkt uit de afwikkeling van het besluit van telers te stoppen met de verplichte collectieve structuur van heffingen via het schap AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board). Daarmee krijgt een lange lijst onderzoeksprogramma’s van praktijkonderzoek naar actuele ziektebedreigingen een andere coördinator. Daarbij lopen ook contracten af met onderzoekscentra als de Soft Fruit Strategic Farm en de Plum Demonstration and Knowledge Orchard.

ToBRFV-onderzoek loopt door

De laatste jaren heeft het AHDB zich met name op ToBRFV-onderzoek gestort met nuttige uitkomsten naar ontsmettingsmethoden. Lopend onderzoek naar ontwikkeling van de ziekte ToBRFV blijft gefinancierd worden, blijkt uit de publicaties van AHDB. Voor dit onderzoek dat eindigt begin 2022 hoeft geen andere coördinator gevonden te worden. Dat geldt ook voor onderzoek naar seizoenslange controle van de plaag Suzuki Fruitvlieg.

Programma’s met een langere looptijd moeten wel elders ondergebracht worden. Gegadigden kunnen zich melden bij AHDB. Het gaat om onderzoek dat gefinancierd is door Britse telers, waardoor mogelijk beperkingen bestaan voor buitenlandse partijen, maar de programma’s staan wel in de etalage.

Kassenprogramma gericht op Nederland

Een langjarig programma voor het nieuwe telen in de kas (GrowSave) is ook zeker van financiering, maar zal door een andere organisatie moeten worden gecoördineerd. Het programma heeft meerdere Nederlandse lijntjes, Zo is James Broekhuizen, komkommerteler en voorzitter van de Britisch Cucumber Association, voorzitter van de stuurgroep van het GrowSave-programma. Het programma kijkt nadrukkelijk naar de Nederlandse ervaring met het nieuwe telen en zaken als biomassacentrales.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer