Doorgaan naar artikel

ACM doet voor het eerst kartelonderzoek voor sector

Na een reeks onderzoeken naar prijsafspraken in de sector (zilveruien, paprika) start Autoriteit Consument en Markt nu onderzoek naar prijsafspraken tegen de sector.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij ‘verschillende grote handelaren in de agrarische sector’. Zij worden verdacht van het maken van verboden prijsafspraken. ACM vermoedt dat handelaren de inkoopprijs met elkaar afstemden, wat ten nadele zou zijn van boeren (of tuinders) doordat zij een lagere prijs krijgen voor hun producten.

Supermarktinkoop niet betrokken

Het persbericht van ACM is bewust algemeen opgesteld om het onderzoek ongestoord bij de bedrijven te kunnen voortzetten. Er wordt gesproken over boeren, maar volgens een ACM-woordvoerder kan daaruit niet afgeleid worden dat de tuinbouw niet betrokken is. Wel stelt de woordvoerder dat het niet om inkoopkantoren van supermarktorganisaties gaat. Het gaat om handelsbedrijven in de agrarische sector. GroentenFruit Huis heeft overigens geen signalen dat zijn leden uit de groente- en fruitsector betrokken zijn. Volgens de ACM-woordvoerder is het een combinatie van eigen onderzoek, tips en meldingen dat de handelsbedrijven in kaart bracht.

Blik meer op inkoopmacht

Het is opvallend dat ACM dit onderzoek start. Het laat zien dat de kartelautoriteit steeds meer de blik op inkoopmacht verlegt, zoals de monitoring van prijsvorming in verschillende agrarische ketens de komende jaren. Dat is goed nieuws voor de boeren en tuinders. In het verleden zijn grote kartelonderzoeken verricht naar afzetorganisaties in paprika en zilveruien. Dat ging om prijsafspraken om de opbrengstprijs voor telers hoog te houden. Het leidde tot miljoenenboetes en wantrouwen tussen afzetorganisaties om verder te gaan in samenwerking.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin