‘Achterstand in omzet courgette moeilijk nog in te lopen’

28-09-2016 | Laatste update op 15-09 | |
'Achterstand in omzet courgette moeilijk nog in te lopen'
'Achterstand in omzet courgette moeilijk nog in te lopen'

“De prijzen zijn al tijden slecht. Het zal niet meevallen die achterstand nog in te lopen, want over 8 weken groeit er niets meer uit door lichtgebrek”, zei courgetteteler Bert Doelman in De Lier vorige week. Het warme weer zorgt voor een enorme aanvoer van courgettes van buiten. “Vorig jaar hadden we in september 1 dag boven 20 graden, nu niet 1 dag onder 20 graden.”

Ook de gele courgette, waar bij deze tweede teelt de helft van de kas mee vol staat, wordt slecht betaald. De klokprijs bij ZON kwam begin vorige week nauwelijks hoger dan 10 cent per stuk. Daar staat tegenover dat de prijzen van groene en gele courgette zich in de zomer redelijk handhaafden. “We zijn er dit jaar aardig doorgerold maar sinds eind augustus is de prijsvorming goed in de war.”

Productie was hoog

Met de productie loopt het een stuk beter. De gele courgette (ras Xanthous), die eind juni en 22 juli is geplant, heeft weken achtereen ongeveer 3 stuks per vierkante meter gehaald. Dat wordt nu snel minder: vorige week nog ongeveer 2 tot 2,3 stuks per vierkante meter en deze week zelfs geen 2 meer. “Dit nieuwere ras bevalt over het algemeen goed, maar de productie viel in de voorjaarsteelt toch niet helemaal mee. Het geeft wel een iets korter gewas.” In de andere helft van de kas is de groene courgette (ras Bengal) geplant in de eerste week van augustus. Vorige week was het drie weken in productie. Ook hier is de productie hoog, maar de hitte heeft wel kwaliteitsproblemen gegeven. “Door onregelmatige uitgroei krijg je bolle vruchten. We hadden een week lang 20% binnenland. De gele hebben er nauwelijks last van.”

Goede bestuiving en zetting

Het klimaat in de kas wordt voornamelijk met de luchtramen gemaakt, maar veel valt er niet aan te sturen. De ramen staan voornamelijk wagenwijd open. De ketel staat al sinds half juni uit. “Het hangt van de prijsvorming af of hij dit jaar nog aangaat. Alleen bij hoge prijzen heeft het zin om nog bij te stoken. Courgette overleeft zelfs bij een paar graden boven nul, alleen kom je dan wel mannen tekort.” Daar is nu geen sprake van. In de herfst zijn mannelijke bloemen meestal geen probleem. De bestuiving en de zetting zijn, ook tijdens de hittegolven, steeds goed gebleven. “Er komen zelfs bijen van buiten meehelpen.”

De watergift is inmiddels al behoorlijk teruggeschroefd. Zelfs op zonnige dagen wordt er niet meer dan 3 liter per vierkante meter gegeven. Het drainpercentage is dan 15 tot 20 procent. “Het valt me wel op dat er enorme verschillen in watergehalte tussen de matten zijn. Het profiel ligt goed, dus misschien verschilt de verdamping van de planten wel zo sterk. Maar aan het gewas zijn de verschillen niet te terug te zien.”

Uitval door schimmels

Aan plagen zit er van alles wat in het gewas. “De rupsen zijn al een paar keer met Thurex bestreden en de wittevlieg met bio-soap, maar dat is toch moeilijk. Trips neemt ook toe, maar dat kijk ik nog even aan.” Het ‘wit’ neemt ook toe, waardoor er een keer met Rocket is gespoten. “Zwavelen heeft geen zin als de ramen open staan.” Het grootste probleem is echter uitval door Pythium en Fusarium bij de groene courgette. “Al snel na het planten zag je de eerste planten, nu is ongeveer 10% uitgevallen.” De aantasting is waarschijnlijk al in de eerste teelt ontwikkeld en in de matten overgebleven. “Het met uv ontsmette water zag er volgens het laboratorium goed uit.” Door wekelijks een keer met Previcur-energy te druppelen hoopt hij uitbreiding te voorkomen.

Nieuwe matten

Bij de gele courgette zijn er dit jaar geen problemen. Bij de teeltwisseling zijn opnieuw alle matten vervangen. “In de herfstteelt van 2015 hadden we zoveel uitval, dat ik het niet aandurfde met dezelfde matten. Dat pakt nu goed uit. Met een halve mat per vierkante meter en inclusief arbeid ben je ongeveer 75 cent per vierkante meter kwijt. Dat is natuurlijk veel geld, maar je bent wel helemaal schoon.”

AUTEUR GERARD BOONEKAMP

Kijk hieronder voor beelden bij de geluiden

Doelman
Bert Doelman courgetteteler
Meer over


Beheer