Doorgaan naar artikel

Aceera krijgt vervolg in Stichting Vollegrond

Met de oprichting van Stichting Vollegrond is een vervolg gekomen op de activiteiten van het eind vorig jaar opgeheven Aceera. Voor de nieuwe stichting is asperge het hoofdgewas, maar ook voor prei en rabarber zullen er activiteiten worden georganiseerd.

De eerste activiteit die Stichting Vollegrond op haar programma heeft staan, is een asperge-dag op 28 juni bij Goertz Asperges in Mariahoop. Naast het organiseren van drie gewasdagen per jaar, een voor asperge, een voor prei en een voor rabarber, vallen teeltbegeleiding en het organiseren van veldexcursies en themabijeenkomsten onder de activiteiten van de nieuwe stichting. De activiteiten die Aceera ontplooide op gebied van promotie van asperge werden al eerder overgenomen door ZON fruit & vegetables, The Greenery en Teboza.

Bundeling activiteiten

De keuze voor asperge, prei en rabarber komt voort uit een behoefte onder telers van die gewassen aan een bundeling van activiteiten. Verder zijn het gewassen die hoofdzakelijk in Zuidoost-Nederland geteeld worden. Het is niet uitgesloten dat er in een later stadium nog gewassen bij zullen komen, laat voorzitter John Stemkens weten. Hij vormt samen met secretaris Jan Vollenberg, Ruud Lenders en Roger Meeuwissen het bestuur.

Financieringsbronnen

In eerste instantie wordt de stichting vanuit gelden van de Stichting Agrarisch Limburg gefinancierd, maar het is de bedoeling dat de nieuwe stichting zich op termijn zelf kan bedruipen. Dat zou kunnen door het organiseren van betaalde activiteiten of door het vinden van sponsors. Tevens kunnen telers deelnemer worden aan de stichting. Omdat het om een stichting gaat, is er geen winstoogmerk, benadrukt Stemkens, en is de onafhankelijkheid gewaarborgd.

Veldexcursies en teeltbegeleiding

De stichting heeft Robert van Appeldoorn aangetrokken als manager en organisator. Chris van Laarhoven Tuinbouw Advies gaat assisteren bij veldexcursies die door de stichting georganiseerd worden. Daarnaast kan hij via de stichting worden ingehuurd voor teeltbegeleiding voor asperge, prei en rabarber.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin