‘Accretio evengoed als traditionele substraatgrondstoffen’

17-09-2020 | Laatste update op 18-08 | |
Met speciale machines wordt het veenmos in Finland  geoogst . - Foto: BVB Substrates
Met speciale machines wordt het veenmos in Finland geoogst . - Foto: BVB Substrates

BVB Accretio, dat is de naam van de nieuwe, hernieuwbare grondstof van BVB Substrates op basis van veenmos. De productieresultaten van substraatmengsels met Acretio zijn in aardbei vergelijkbaar met traditionele mengsels.

Veenmos, of spagnum, is de (groeiende) bovenlaag van een veenveld, dit materiaal vormt zo een onuitputtelijke grondstofbron voor substraatmengsels. De gebruikswaarde in de opkweek en teelt van aardbei is volledig vergelijkbaar met traditionele substraatmengsels. Dat blijkt uit onderzoek dat onder andere is uitgevoerd op proefcentrum Hoogstraten.

Erg jong materiaal

“Omdat veenmos nog erg jong materiaal was, was het de vraag hoe het zich zou gedragen in relatief langdurige teelten als doorteelten en teelten met doordragers, aldus Eric Boot van BVB Substrates over de ontwikkelingsgeschiedenis van BVB Accretio. “In onderzoek in 2018-2019 in doorteelten werd al duidelijk dat veenmos – in een samenstelling met 60% kokos – probleemloos zijn structuur behoudt, met vergelijkbare productieresultaten als met traditionele mengsels. Vorig jaar zagen we dezelfde uitkomsten met doordragers.” Verder is veenmos prima passend bij de trayplantopkweek, aldus Boot. Veel gebruikt daarvoor is de samenstelling met 45% kokos, 45% Accretio (veenmos) en 10% Perlite.

pH-buffer

Een eigenschap van BVB Accretio is het bufferend vermogen bij pH-wisselingen, dat vermogen is aanzienlijk groter dan met kokos. Enkele telers in het buitenland gebruiken het nieuwe substraat in de teelt van framboos, voor blauwe bes wordt de toepassing beproefd. De prijs van BVB Accretio is vergelijkbaar met die van traditionele mengsels.

Phytophthora

In onderzoek op het proefcentrum in Hoogstraten lag Accretio in het najaar van 2018 in een opkweekproef voor trayplanten met het ras Sonata. Toevoeging van 50% Accretio aan het substraatmengsel – in het onderzoeksverslag aangeduid als stekgrond 3 – gaf minder uitval van phytophthora in een verse teelt. Het verschil in aantasting was echter niet dusdanig groot dat deze uitkomst statistisch betrouwbaar (significant) is.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer