‘Acceptatie high-tech product’

21-06-2018 | Laatste update op 01-08 | |
Vullings
Jan Vullings hoofdredacteur
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Het blijft de vraag wat biologische landbouw op high-tech expositie GreenTech in Amsterdam te zoeken heeft?

Biologisch is toch oer, en volgens Europese regels grondgebonden? Op de GreenTech staat het vizier op technologie, energie en licht. Dit alles in de ultieme vorm van verticale landbouw/stadslandbouw. The Organic Farmers Fair (TOFF) heeft desondanks een prominente hoek in hal 8. Nederland is via telersorganisatie Nautilus vertegenwoordigd.

Licht boven bladgewassen

Het wordt er ook nooit druk. GreenTech-bezoekers zoeken liever die andere kant in hal 8 op: het Vertical Farming Paviljoen met Philips Lighting, Inledco, Certhon en Priva. Rood, groen, blauw licht flitst boven de bladgewassen. Hier gloort de toekomst, is de uitstraling. De Association for Vertical Farming presenteert zich. Het hoofdkantoor zit in München. Op de sprekerslijst Amerikanen, Canadezen, Fransen, Nederlanders.

In al het geweld van technologische hoogstandjes praat niemand over maatschappelijke acceptatie

Burger meenemen in techno-wereld

De GreenTech heeft een plek verworven op de internationale beurskalender. Het blikveld is gericht op de wereld. De Nederlandse standhouders hebben zich hierop ingesteld. De voertaal is Engels. GreenTech laat ook zien dat Nederland niet altijd en overal (meer) de boventoon voert. Misschien nog wel op terrein van teelttechniek, maar bij indoor-farming ligt het initiatief elders.

En toch drukt diezelfde biologische landbouw – onbedoeld – op een gevoelige plek. Want in al het geweld van technologische hoogstandjes praat niemand over maatschappelijke acceptatie. Jazeker, de teeltefficiëntie is groot, het energiegebruik steeds lager, middelengebruik zelfs nihil. Robots, aangestuurd door sensoren, doen het werk. Maar is dit wat de consument wil?

Het is goed de burger mee te nemen in deze techno-wereld. Het staat buiten kijf: niemand houdt van overbodige regels. Toch kan een discussie over productiewijze en garanties hieromtrent geen kwaad. Om straks niet voor onaangename verrassingen te staan, in Nederland niet én niet in het internationale handelsverkeer.

Meer over


Beheer