Doorgaan naar artikel

ABN meet toegenomen werknemerswelzijn

Het welzijn van werknemers is vorig jaar met 4% toegenomen. Dat meet ABN Amro in de jaarlijkse welzijnsmonitor.

Sector econoom Sonny Duijn van ABN Amro concludeert dat personeelskrapte de positie van werknemers per saldo goed doet. Met een sterkere onderhandelingspositie krijgen (potentiële) werknemers betere arbeidsvoorwaarden voor elkaar. Zo geven werkgevers meer aandacht aan de ontwikkeling van vaardigheden, is de werkprivébalans verbeterd en is het loonverschil tussen mannen en vrouwen iets afgenomen.

Zorgen om hoog ziekteverzuim

Wel zijn er zorgen over de stagnerende gezondheid van werknemers en de inflatie, die tot financiële stress leidt. Het onverminderd hoge ziekteverzuim wordt door werknemers minder vaak aan het werk toegeschreven en vaker aan zorgen in de privésfeer onder meer vanwege geld.

Die nadruk op geld was tot op heden eerder een valkuil voor ondernemers en werkgevers. “Het is goed om breder dan financiële factoren te kijken en sociale en ecologische indicatoren, zoals werkgeluk en de milieu-voetafdruk, nadrukkelijk mee te nemen”, stelt Duijn. “Factoren als omzet, winst of klantenaantallen worden dan eerder onderdeel van een strategisch doel in plaats van een doel op zichzelf.”

Ongewoon gunstig verband met stijging bbp

De verbetering van het werknemerswelzijn loopt gelijk op met de verbetering van het bruto binnenlands product. Dat was de afgelopen tien jaar vaak anders. Toen de economie in 2015 aantrok leverde welzijn punten in. En tijdens corona was het precies andersom. Terwijl het bbp 5% inleverde nam het welzijn met 12% toe.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin