‘ABN houdt hart vast voor energieintensieve kassen’

15-07 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Foto: G&F
Foto: G&F

De glastuinbouw is ook in vergelijking met de industrie een van de meest energie-intensieve sectoren. Dat blijkt uit een interessante tabel waarmee ABN Amro de gascrisis illustreert.

De boodschap van de bank in de vandaag verschenen economische analyse is niet verrassend: de problemen stapelen zich op voor industrie, retail, food en bouw. En voor de agrarische sector is er een aparte paragraaf voor de glastuinbouw. Net als boven de Nederlandse industrieën hangt immers ook de glastuinders een tekort aan gas als een zwaard van Damocles boven het hoofd.

Afschakelplan ‘vooralsnog onduidelijk’

“Indien de beschikbaarheid van gas verder afneemt en de overheid geen andere uitweg ziet, zal een deel van de bedrijven aangewezen kunnen worden die op korte termijn met minder gas toe moeten”, schrijven de economen van ABN Amro. “Welke bedrijven dat worden en welke criteria de overheid zal hanteren is vooralsnog onduidelijk.”

Stroom leveren en onbalans oplossen

Dat de glastuinbouw niet als eerste aangewezen zal worden om te rantsoeneren heeft te maken met het feit dat deze sector een belangrijke rol speelt in de energievoorziening. Zo gebruikt de sector weliswaar 7% van al het gas dat heel Nederland er elk jaar doorheen jaagt. Maar de glastuinders wekken ook 11% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte op. “Daarnaast hebben glastuinders een grote rol om de onbalans in het net op te lossen”, memoreert de bank.

Geen nieuwe feiten voor de ingevoerde tuinbouwprofessional. Maar wel fijn als een algemene bank als ABN het voor heel Nederland nog maar eens zwart op wit zet.

Hoogste energiekosten per euro omzet

Ook zwart op wit staat daar op pagina 8 van het economisch epistel een staatje met de energiekosten per sector. De glastuinbouw staat daarin glorieus aan kop als het gaat om de energiekosten als percentage van de omzet. Die waarde bedroeg in 2019 15,3 %. De eerstvolgende sector is de papierindustrie, met 7,3%.

Tekst gaat door onder tabel

Foto: 2

In 2019, het laatste normale jaar, voor corona en voor de gascrisis, maakte de glastuinbouw bijna € 1,3 miljard aan energiekosten. Alleen de chemische industrie maakte meer kosten: € 1,8 miljard. En als je de raffinaderijen en de aardolie-industrie bij elkaar veegt, dan komen die met € 1,5 miljard aan energiekosten ook nog boven de glastuinbouw uit.

Maar zet je die energiekosten af tegen het behaalde resultaat, dan scoort de glastuinbouw juist weer beter: met die zowel relatief als absoluut hoge energiekosten haalde de glastuinbouw in 2019 toch een mooi resultaat.

Zet je die twee percentages naast elkaar, dan komt daar uit naar voren dat de mate waarin hoge energiekosten samengaan met ook een hoog economisch rendement in de glastuinbouw veel positiever uitpakt dan in alle andere sectoren. Deze verhouding is echter zeer afhankelijk van het rendement van teelten, dat ondanks hoge (en in 2021 en 2022 sowieso nóg hogere) energiekosten ook zomaar de helft of nog veel minder kan bedragen dan wat het in 2019 was.

Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer