Doorgaan naar artikel

ABN Amro: personeelstekort remt groei

Foto: ANP

Foto: ANP

ABN Amro ziet in alle sectoren van de Nederlandse economie personeelstekort als mogelijke groeivertrager.

Ondanks de nu al heersende krapte op de arbeidsmarkt wisten de meeste sectoren in Nederland dit jaar groei te realiseren. Alleen de agrarische sector krimpt met 2%, onder meer vanwege de moeilijke zomer. Voor 2019 verwacht ABN Amro dat de agrarische sector weer wel met 2% gaat groeien, met name door een weer hogere plantaardige productie. Voor 2020 voorziet de bank een nullijn voor land- en tuinbouw.

Retail groeit door

De retail groeit in 2018 met 3% en kan volgens de onderzoekers van ABN Amro de komende 2 jaar doorgroeien met elk jaar 2%. Mooie groeipercentages zijn er nu voor de transportsector, de zakelijke dienstverlening en de bouw (respectievelijk 2,5%, 5,5% en 7%), maar daar ziet de bank de personeelstekorten het sterkst optreden.

Teruglopende groei bouw en transport

Zo heeft de transportsector sinds het derde kwartaal van 2018 echt last van een tekort aan arbeidskrachten, met name in het wegvervoer, bij opslagbedrijven en logistieke dienstverleners. Ook in de bouw eist het personeelstekort zijn tol. Zo worden in de bouw opdrachten afgewezen, omdat er onvoldoende vakmensen zijn. In alle 3 de sectoren nemen volgens de bank de groeipercentages dan ook stap voor stap af de komende jaren

Personeel binden met beter salaris

“De uitdaging voor ondernemers ligt in het vinden van nieuwe manieren om personeel aan zich te binden”, zegt Franka Rolvink Couzy, hoofd Sector Research van ABN AMRO. “Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van flexibele werktijden, of het geven van extra salaris als mensen bereid zijn meer uren te maken. Ook is het van groot belang dat bedrijven inzetten op automatisering en robotisering om het structurele tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden.”

Beheer
WP Admin