Doorgaan naar artikel

ABN Amro: ‘Bijblijven in concurrentieslag om robotisering’

Jan de Ruyter, sector banker Plantaardige Sectoren bij ABN Amro. - Foto: Avag

Jan de Ruyter, sector banker Plantaardige Sectoren bij ABN Amro. - Foto: Avag

Nederland moet zijn best doen om een koppositie in robotisering te behouden. Dat zei Jan de Ruyter, sector banker Plantaardige Sectoren bij ABN Amro, vandaag tijdens een webinar.

Bij een poll tijdens het webinar Future Trends & Innovations van TNO, gaf 80% van de deelnemers aan te verwachten dat het over vijf jaar nog steeds hoofdzakelijk buitenlandse krachten zijn die de arbeid in de tuinbouw invullen. Slechts een minderheid dacht dat robotisering dan al een grote rol zal spelen.

Zoeken naar investeerders

Toch gaf keynote-speaker Jan de Ruyter, sector banker Plantaardige Sectoren bij ABN Amro, aan dat robotisering snel gaat, voortbouwend op een rapport dat de bank eerder publiceerde. Daarbij constateert hij wel dat het in het buitenland makkelijker lijkt om investeerders voor robotisering te vinden dan in Nederland, en er bij inschrijvingen voor robotoogst challenges in verhouding opvallend veel buitenlandse bedrijven en partijen inschrijven.

Tegelijkertijd geeft hij eerlijk aan het zelf als bank ook lastig te vinden om allerlei start-ups te financieren die activiteiten ontplooien op het gebied van robotisering en data-toepassingen. Wel ziet De Ruyter een actieve rol weggelegd voor de bank om deze start-ups via onder andere pitches in contact te brengen met grote marktpartijen, in de hoop dat zij er in willen gaan investeren.

‘Farming as a service’

In Nederland is de regelgeving met betrekking tot robotisering vaak nog beperkend, zoals voor het zonder direct toezicht zelfstandig laten rijden van robots. Ook is de aandacht nog erg gericht op traditionele marktkanalen van technische bedrijven die elk hun eigen producten willen ontwikkelen en verkopen. Terwijl De Ruyter juist nuttige mogelijkheden ziet voor kruisbestuiving met andere sectoren die al veel verder zijn in automatisering en robotisering. Zoals de gezondheidszorg (operatie-robots) of de automotive-industrie. Ook is verdere standaardisatie en harmonisatie in data-toepassingen gewenst, zodat robots en andere afzonderlijke technische apparatuur met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.

Andere verdienmodellen

Er moeten volgens De Ruyter bovendien nieuwe verdienmodellen worden ontwikkeld, waarbij in de toekomst bijvoorbeeld uitzendbureaus of andere partijen als servicedienst oogstrobots gaan exploiteren, in plaats van dat individuele telers die zelf aanschaffen en beheren.

Beheer
WP Admin