Doorgaan naar artikel

‘Aardwarmtepartij’ EBN krijgt forse impuls door hoge gasprijs

Het staatsenergiebedrijf EBN, dat onder meer aardwarmte aanwakkert, schrijft € 2,9 miljard bij aan eigen vermogen door de hoge gasprijs in 2022.

Dat blijkt uit het Jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2022 van het ministerie van Financiën. EBN (Energie Beheer Nederland) is een bv met alleen de staat als aandeelhouder. Het publieke energiebedrijf moet steeds meer een rol gaan spelen in het aanjagen van verduurzaming, onder meer door deel te nemen aan aardwarmteprojecten. EBN gaat daarin steeds actiever opereren door niet alleen kennis in te zetten, maar ook partijen bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld in zaken als CO2-opslag, maar ook bij hoge-temperatuurs-warmteopslag.

EBN droeg bij aan stabilisering gasprijs

Voor de glastuinbouw is EBN ook om een andere reden belangrijk. Het bedrijf was afgelopen winter verantwoordelijk voor het in stand houden van gasvoorraden en daarmee de stabilisering van de gasprijs.

EBN is aandeelhouder van GasTerra. In 2022 zag het door de hoge gasprijzen de omzet stijgen met meer dan 300% naar € 12 miljard. Het nettoresultaat was € 4,3 miljard. Daarvan is € 2,9 miljard bijgeschreven in het eigen vermogen. De rest is als dividend aan de Staat uitgekeerd, blijkt uit het jaarverslag.

EBN ziet rol belangrijker worden

EBN ziet zijn rol belangrijker worden. Daar past een steviger vermogenspositie bij. “We werken nu niet alleen mee aan leveringszekerheid en een toekomstbestendige infrastructuur, maar brengen op systeemniveau ook de partners bij elkaar om het tempo van de transitie te verhogen, stelt het bedrijf in het jaarverslag.

Voor deze ontwikkeling was de bedrijfsstrategie al aangescherpt en organisatiestructuur van EBN per 2023 aangepast.

Lees ook: EBN klaar om in te stappen in lastige aardwarmtemarkt

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin