Doorgaan naar artikel

Aardwarmte Wippolderlaan krijgt laatste jaar uitstel

HVC Aardwarmte Wippolderlaan behoudt langer de rechten op het zoekgebied naar aardwarmte, Kwintsheul 2 in Wateringen (gemeente Westland). Het project is vertraagd, maar loopt tegen zijn termijn aan.

Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Het is het laatste uitstel dat mogelijk is in de bestaande toewijzing en vergunning. Eerder werd de opsporingsvergunning voor dit project al met een jaar uitgesteld. Dat liep nu af op 1 juni 2024, omdat dan ook de looptijd van de toewijzing van het zoekgebied (Kwintsheul 2) afloopt. Wettelijk gezien kan dat met maximaal een jaar worden verlengd, wat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft toegekend.

Ook in 2022 bleek al dat meer tijd nodig was. Dat jaar vroeg HVC een nieuwe SDE+-subsidie aan, omdat de termijn voor de toen toegekende subsidie afliep. In maart 2023 ontving HVC deze, maar er is nog geen boortoren zichtbaar in Wateringen op de Wippolderlaan.

Dit jaar besluit over aardwarmte Wippolderlaan

De ontwikkeling vertraagde, omdat er vooralsnog onvoldoende afnemers zijn van de warmtecoöperatie en omgeving. Eind van dit jaar moet HVC nu een definitieve investeringsbeslissing nemen. De vraag naar aardwarmte rond de Wippolderlaan is misschien niet groot genoeg, maar als het Warmtenetwerk Westland er ligt, is de warmte ook elders te verkopen. Als dat besluit positief is, staat er begin 2026 een boortoren, stelde HVC eerde. Dan kunnen de telers dat jaar toch een aansluiting krijgen.

Lees ook het interview met Marco van Soerland (Trias Westland/HVC) en Evelien Brederode (WnW): Dringen om plekje bij aardwarmtebron

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin