Doorgaan naar artikel

Aardbeitelers Beieren luiden noodklok

Image

Om de kostprijs voor Duitse aardbeitelers goed te maken, moet de levensmiddelenhandel gemiddeld tenminste €2,05 per kilo betalen, betoogt Franz Josef Müller, voorman van het Landesverband Erwerbsobstbau in Baden-Württemberg in Beieren (LVEO).

Een prijs van meer dan €2 euro is volgens hem per se nodig vanwege de extra kosten die de telers moeten maken vanwege het wettelijk uurloon van €7,40 voor tijdelijk personeel. In Duitsland is er tot voor kort nooit sprake geweest van zo’n wettelijke minimumloonregeling.

Volgens Müller hebben de inkopers van groente en fruit sinds het begin van de buitenoogst van aardbeien de prijs van €1.70 tot €1,80 euro per kilo gedwongen, daarbij gebruik makend van de aanwezigheid van partijen Spaanse aardbeien in het handelskanaal.

“Alarmerend”, aldus Müller, “omdat er voldoende Duitse aardbeien beschikbaar zijn.” Hij wijst er daarbij op dat de aardbeitelers in Baden-Württemberg als jaren achteren tegen dumpprijzen moeten werken en dat de levensmiddelenhandel haar marktmacht over de rug van de telers uitspeelt. “We hebben voor onze aardbeien, met een groot arbeidsaandeel in de kosten, echt meer dan €2 per kilo nodig, pas dan schrijven we zwarte cijfers. Als dat niet verbetert, zie ik het somber in voor het traditionele en veelzijdige cultuurlandschap in onze regio.”

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin