‘Aardbeiplanten zijn zwaarder dan vorig jaar’

28-12-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

Een paar graden vorst is geen probleem voor de normaalteelt van Stef Buiks in Rijsbergen. Gaat het echt hard vriezen, dan wordt het anders.

“Maar tot nu toe is het eigenlijk hartstikke mooi weer, vertelt hij een paar dagen voor kerst. “De planten zijn ook mooi aan de maat.” Het ras is Sonsation. ‘Goed aan de maat’ geldt dit jaar ook voor de wachtbedplanten. “Die zijn zwaarder dan vorig jaar. Dat geldt voor alle rassen wel. We hebben Falco, Sonsation, Limalexia en Elsanta staan. We rooien altijd zelf. De eerste week was het door de nattigheid wel lastig, daarna ging het vlot.”

Qua kilo’s was het wat minder, maar verder is de teelt geslaagd. De kachel blijft tot rond Nieuwjaar aan

Afrikaantjes voor wachtbed

De grond is onlangs – over de vorst – met een kilverbak geëgaliseerd en vervolgens gecultivatord. In het voorjaar worden er Afrikaantjes op gezaaid, voorafgaand aan weer een teeltronde met wachtbedplanten. Op het trayveld stonden de rassen Opera (voor een tunnelteelt op substraat in het najaar), Limalexia en Sonsation (voor de teelt op stellingen) en Elsanta op stellingen en in de doorteelt onder glas. De laatste pluk van de huidige doorteelt viel deze keer op 21 december. “Qua kilo’s was het wat minder, maar verder is de teelt geslaagd. De kachel blijft tot rond Nieuwjaar aan.”

Witte vlieg

Buiks pakte de in het najaar traditioneel opduikende witte vlieg dit najaar voor het eerst aan met Limonica, plus 4 behandelingen met Oikos. Oikos is een biologisch insecticide van BASF Agriculture Solutions. “Met heel redelijk resultaat, vind ik. Tegen de gevels zie je nog wel wat vliegjes, verder is het heel behoorlijk uitgepakt.”

Auteur Joost Stallen

Buiks
Stef Buiks aardbeienteler


Beheer