Doorgaan naar artikel

Aardbeienteler verdient minder

Image premium

Aardbeientelers moeten dit seizoen genoegen nemen veel lagere opbrengsten dan ze in 2010 gehad hebben. Dat komt door de enorme aanvoerpiek in mei.

In de handel wordt gesproken over een aanvoer die wel drie tot vier keer hoger ligt dan gebruikelijk is. Het gevolg is een behoorlijke fluctuatie in de prijs. Gemiddeld komt de prijs echter veel lager uit dan het vorige seizoen.

In week 22 varieert de dagprijs van 1 tot 2 euro, afhankelijk van de klasse en het ras. Het laatste staartje van de glasteelt vindt zijn weg naar de markt, de tunnel- en vollegrondsteelt nemen het stokje over. Door het wegvallen van de glasproductie is de aanvoer in dezelfde week iets teruggelopen.

De verwachting is dat de vollegrondsaardbei echter snel op volume zal komen. Het droge weer speelt de telers nog geen parten, omdat er nog voldoende beregend kan worden, wel valt de kostprijs daardoor flink hoger uit. 

Export
De export naar Duitsland is in week 22 iets afgenomen, maar zo dramatisch als de daling bij groenten is geweest, zo sterk daalde de aardbeienuitvoer niet. Sommige partijen verwachten zelfs dat het zachtfruit mee kan liften op een stijgende vraag naar fruitsalades, nu de rauwe groenten door veel supermarkten geweerd worden. Dat zijn, op het moment van schrijven, echter geruchten die niet hard gemaakt kunnen worden.

De export naar Engeland heeft in het voorjaar een lichte stijging laten zien, omdat de lokale productie op Britse bodem lager uitviel dan voorgaande jaren. Daar hebben de Nederlandse telers deels van geprofiteerd. Verder is er een behoorlijke vraag vanuit Scandinavië en Frankrijk.

De export liep tot april overigens wat achter vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In april 2010 werd nog ruim 14 miljoen kilo aardbeien geëxporteerd. In april 2011 is dat bijna 9 miljoen kilo aardbeien. Aardbeientelers moeten het dan ook voor een belangrijk deel hebben van de binnenlandse afzet.  

Arbeidscapaciteit
Vooralsnog zijn er nog geen problemen geconstateerd met de aanvoer als het gevolg van het uitvallen van de arbeid. Maar als de piek in de vollegrond straks zijn hoogtepunt bereikt, zal pas duidelijk worden wat het effect is van het gebrek aan arbeidscapaciteit bij de diverse telers.

Bron: Groenten & Fruit  – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Delen

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin