Doorgaan naar artikel

‘Aardbeienras Murano met drie neuzen, dat is belangrijk’

De najaarsteelt met Elsanta werd geplant op 16 augustus, bestemd voor de pluk tot 5 december - Foto: Joost Stallen. premium

De najaarsteelt met Elsanta werd geplant op 16 augustus, bestemd voor de pluk tot 5 december - Foto: Joost Stallen.

Marco van As in Tricht heeft voor de stellingteelt met het doordragende aardbeienras Murano minitrayplanten besteld, net als in eerdere jaren. Met het verzoek ervoor te zorgen dat iedere plant drie neuzen bevat. “Dan pluk je in de eerste en tweede flush meteen goed, zonder dat er nog veel aardbeien na komen.” De planten gaan eind maart op de stellingen.

Voor nu gaat het om de aardbeienteelten onder glas. Dat begon met een najaarsteelt met Elsanta, met de pluk tot 5 december. “Volgens de planning. De planten werden op 16 augustus in de kas gebracht. De laatste twee weken van de teelt is de kastemperatuur opgeschroefd om op tijd rond te zijn met de pluk.”

Low-chillras Fandango

Op 9 december gingen de gewasrestanten door de versnipperaar. Op 13 december werden de goten vol gezet met teeltbakken voor het low-chillras Fandango (Fresh Forward, merknaam Zadira). Het plantwerk volgde op 15, 16 en 17 december, met 10 planten per vierkante meter. “Ze komen nu nog van een kwekerij, het idee is om deze opkweek zelf te gaan doen. Dan hebben we het zelf in de hand.”

In de plantweek (week 50) werd de etmaaltemperatuur op 8 graden gehouden, vorige week op 9 à 10 graden. “Dat gaat nu vanzelf”, aldus Van As op dinsdag 20 december, wijzend op de relatief hoge buitentemperatuur. “Met een minimumbuisje is het nu goed te doen, en kunnen de planten mooi inwortelen.”

Aardbeienpluk vanaf 10 maart

Na Nieuwjaar gaat de temperatuur echt omhoog: “Het is de bedoeling dat de eerste bloemen op 25 januari open zijn, met de eerste pluk vanaf 10 maart. Ik heb Fandango twee jaar bij een collega kunnen volgen, ik denk dat ik weet hoe ik het ras moet aanpakken. Dat betekent onder andere dat je de planten goed in de gaten moet houden, ze kunnen wat gevoelig zijn voor koprot. Ze hebben al een eerste behandeling gehad.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin