Doorgaan naar artikel

‘Aardbeienproductie herfstteelt loopt twee weken voor’

Aardbeienproductie premium

De vroege kasteelt van het aardbeienras Inspire kwam in week 10 al in productie. Het areaal van deze aardbeienteelt is bij The Greenery fors gestegen naar 20 hectare en zal volgend jaar verdubbelen. Foto: Harry Stijger

Bij de aardbeien was het dit jaar geen hoog productiejaar met 10% minder aanvoer. De kosten voor de telers zijn hard gestegen. Bovendien was de prijsvorming vanaf de zomer niet goed. Het areaal belichte winterteelt zal weer toenemen.

Vanwege de hoge energieprijzen is er vorig jaar minder aangeplant voor de belichte aardbeienteelt, waarvan de aanvoer in week 48 begon en doorliep tot week 12 van dit jaar. “Wij hadden nog maar een derde van het areaal van het jaar ervoor”, zegt Marin Robbertsen, productverantwoordelijke aardbei bij The Greenery. De afzet van deze belichte aardbeien loopt via de Nederlandse retailers. Ondanks een lager volume waren de prijzen niet hoger en de dagprijzen stonden zelfs onder druk.

De kwaliteit van de belichte aardbeien was bijzonder goed. “Ook als er minder product is, dan nog is de afzet moeilijk. Het blijft toch een nicheproduct voor een kleine markt. Er zijn ook nog maar weinig speciaalzaken, die dit dure product kunnen verkopen. De afzet moet dan via de supermarkten lopen, waar we afspraken mee maken. Om de belichte aardbei voor de consument nog enigszins betaalbaar te houden, is gekozen voor een kleinere verpakking.”

Actiekalender retailers

“Door het energiezuiniger telen in combinatie met het donkere weer in maart en begin april was de productie toen relatief laag en kwam pas eind april los”, zegt Marcel Biemans manager telerzaken bij Coöperatie Hoogstraten. “Daarom hebben we vanaf eind april tot half mei een actiekalender opgesteld, waarbij we iedere week een of meer retailers in actie hebben gezet om verzekerd te zijn van afzetvolume.” In die periode waren de volumes aardbeien en prijzen vrij constant en op niveau gebleven.

Vroege teelt aardbeienras Inspire

De vroege kasteelt van het aardbeienras Inspire kwam in week 10 al in productie. Het areaal van deze aardbeienteelt is bij The Greenery fors gestegen naar 20 hectare en zal volgend jaar globaal verdubbelen. De vroege productie leverde al in week 12 een piek op. De prijs kon in week 10 tot en met 15 op peil worden gehouden, ondanks de concurrentie van Spaanse aardbeien in dezelfde periode. Gemiddeld is de prijs op € 5,50 per kilo uitgekomen. Robbertsen: “Consumenten kwamen speciaal voor Inspire-aardbeien terug, omdat deze er zeer mooi uitzagen en kwalitatief goed bleven. Wij zien een goede toekomst voor dit ras aardbeien, want het verkoopt zichzelf.”

Gestegen inflatie

Met de slechte prijzen van vorig voorjaar nog in het hoofd, was iedereen vooraf angstig over wat dit voorjaar zou brengen. “Zou het weer een seizoen kunnen worden dat geen geld oplevert? Want dit jaar is de inflatie erg gestegen. Gelukkig was de vraag naar aardbeien juist goed en gaven de consumenten weer geld uit.”

De prijzen van de gewone voorjaarsteelt waren een stuk beter dan het jaar ervoor. In de weken 16 tot en met 21 lagen de prijzen op € 4,00 tot € 4,50 per kilo. Hier waren vooraf afspraken met supermarkten gemaakt. “De kwaliteit van de voorjaarsteelt was bijzonder goed en deed het goed in het winkelschap.”

Zomerseizoen

Door het koude voorjaar en schrale noordenwind zijn de aardbeienplanten in de vollegrondsteelt niet tot wasdom gekomen. Vervolgens heeft deze teelt in juni drie weken heet weer gehad. Biemans: “De productie kwam daardoor op een hoop en de totale volumes zijn niet gehaald.” De prijzen zijn dan slecht. Door de snelle afrijping in juni, zijn de maten klein. Deze problemen bleven niet beperkt tot de vollegrond, maar ook de stellingteelten onder glas en plastic hadden hier mee te maken.

Eind juli en begin augustus zijn er weinig aardbeien op de markt en de prijzen hoog. Voor de klok van Veiling Hoogstraten komen prijspieken voor van € 6 per kilo. Eind augustus begint de productie weer op te lopen en zijn de prijzen hard gedaald.

Bij The Greenery lagen de prijzen in de zomer rond de € 4 per kilo, met uitschieters naar € 8 per kilo. Door de weersomstandigheden van eerst te koud (voorjaar), dan te warm (juni) en daarna te nat zijn er minder kilo’s geoogst.

Vroegere productie najaarsteelt

De productie van de najaarsteelt is al in week 38 begonnen. Dat is twee weken eerder dan normaal. Robbertsen: “Veel telers hebben vroeger geplant om gas te besparen. Bovendien was het in september historisch warm weer. In de tweede week van oktober is dan al het grootste gedeelte van de productie geoogst. De komende weken zal de aanvoer van aardbeien naar verwachting met 50% afnemen. In november kan dat weleens 70% minder zijn. Wellicht kan dat de prijsvorming ten goede komen, want begin oktober zijn de prijzen slecht.”

Het aardbeienras Elsanta heeft veel last van misvormde vruchten, waardoor er tot 50% uitval is bij de eerste plukken. “Tijdens de zetting van de bloemen waren de omstandigheden te vochtig en te warm.”

Bekijk meer

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin