Vlaanderen stimuleert duurzaam waterbeheer op tuinbouwbedrijven met een waterpaspoort. Het aardbeienbedrijf Vermeiren in Minderhout (gemeente Hoogstraten) ontvangt de eerste erkenning en werkt aan uitbreiding van het bedrijf.
De uitreiking van het waterpaspoort volgt op een intensief traject voor klimaatadaptatie, onder begeleiding van Proefcentrum Hoogstraten. Dat leidde tot een geoptimaliseerd watersysteem, specifiek afgestemd op de aardbeienteelt.
De Vlaamse overheid heeft het waterpaspoort ontwikkeld binnen het Europese klimaatadaptieproject Life Aclima. Het paspoort is vrijwillig en geeft bedrijven een duidelijk overzicht van hun waterverbruik. Het bundelt ook de bijbehorende maatregelen die ze kunnen nemen om hun bedrijf meer waterrobuust te maken.
Vermeieren bouwt 1,4 hectare aardbei bij
Het bedrijf van Vermeiren bestaat uit 2,2 hectare grote trayveld, 7.500 vierkante meter teelt onder glas en 8.700 vierkante meter stellingkappen. Volgend jaar bouwt het bedrijf 1,4 hectare glas bij. Circulair watergebruik is daar een integraal onderdeel van. Zo legde het bedrijf systemen aan voor regenwateropvang en -hergebruik, drainwateropvang met filtering en ontsmetting en een infiltratiesysteem met wadi voor grondwateraanvulling. Ook werd zuurstofverrijking via moleair-units toegepast. Dat bevordert de plantgezondheid.
Daarnaast legde het bedrijf twee grote regenwaterbassins aan met een totale capaciteit van 17.900 kuub. Dat zorgt voor een efficiënte wateropslag en hergebruik. Een first flush-systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat vervuild water binnen de waterstroom op het trayveld blijft en dat bij overloop alleen zuiver water terug naar de omgeving gaat.
Weerbaar voor veranderend klimaat
Teler Martin Vermeiren kreeg het waterpaspoort uit handen van bestuurders van de provincie Antwerpen. De provincie stuurt aan op duurzaam watergebruik bij telers en roept meer bedrijven op dit traject te volgen. Vermeiren: “Het waterpaspoort bevestigt wat we al merkten: investeren in goed waterbeheer bespaart op lange termijn en maakt ons beter bestand tegen droogte en hevige regen. Het helpt ons efficiënter werken en versterkt onze weerbaarheid tegen het veranderende klimaat.”
In Nederland wordt watermanagement een belangrijker onderdeel van teelteisen als On the Way to PlanetProof.