Doorgaan naar artikel

‘Aardbeien telen in de zomer wordt steeds lastiger’

Hoewel de kasteelt tegenvalt, kijkt Hereijgers wel met ‘een redelijk goed gevoel’ terug op de voorjaarsteelt onder glas. - Foto: Joost Stallen premium

Hoewel de kasteelt tegenvalt, kijkt Hereijgers wel met ‘een redelijk goed gevoel’ terug op de voorjaarsteelt onder glas. - Foto: Joost Stallen

Als we aardbeienteler Jack Hereijgers half juli spreken, is hij niet in een jubelstemming. De kwaliteit van zijn zomerteelt onder glas laat namelijk sterk te wensen over.

“We zijn begin juli begonnen met oogsten, van het ras Sonsation. Door de extreme hitte eind juni en begin juli zijn de vruchten echter te zwak en te klein. Dit omdat de afrijping te snel verloopt. Het is dramatisch. En als ondernemer kan ik daar heel slecht tegen; je wilt immers een goed product afleveren. Overigens laat ook de productie te wensen over. De prijs is wel goed, maar alleen als je ook een goed product hebt”, aldus Hereijgers half juli.

Voorjaarsteelt

Hoewel de kasteelt tegenvalt, kijkt Hereijgers wel met ‘een redelijk goed gevoel’ terug op de voorjaarsteelt onder glas. Rond 20 mei oogstte hij de laatste vruchten van het ras Elsanta. “Door het donkere en koude voorjaar lag de productie wel 15 tot 20% lager dan normaal, maar de prijs was redelijk goed”, zegt de teler, die zijn product afzet via Coöperatie Hoogstraten “Zeker in vergelijking tot voorgaande jaren; we beurden gemiddeld ruim € 4 voor 1 kilo. Vorig jaar was dat € 2,60 tot € 2,70 in de voorjaarsteelt. Daarmee konden we de tegenvallende opbrengsten van dit voorjaar wel deels compenseren.”

Productiepiek

Hereijgers is ook tevreden over de oogst van de stellingaardbeien die hij tussen eind mei en begin juli plukte. “De groei verliep eerst wat moeizaam, door het slechte weer in april en mei. In juni kreeg deze echter een boost, vanwege de hoge temperaturen. Hierdoor rijpten de vruchten snel af en hadden we in week 23 een enorme productiepiek. In zijn algemeenheid ben ik echter tevreden over de productie en kwaliteit, maar ook over de prijsvorming van deze stellingteelt. Inmiddels zijn we al een tijdje opnieuw aan het planten op de stellingen. Begin augustus hopen we hiervan te kunnen oogsten. Het gewas staat er nu goed bij, maar dat kan zo veranderen als we weer een hittegolf krijgen.”

Stekproductie

De productie van nieuwe stekken is in volle gang. “We maken er 6 miljoen voor ons eigen bedrijf en eenzelfde aantal voor collega’s. Het is altijd spannend of je die aantallen haalt, maar ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken. Het belangrijkste is om geduld te hebben – je moet kunnen wachten totdat de stekken ‘snijklaar’ zijn – en vervolgens genoeg capaciteit hebben om er veel in korte tijd te snijden. Gelukkig hebben we voldoende handjes beschikbaar.”

Klimaatverandering

Hereijgers maakt zich zorgen over de toekomst van de aardbeienteelt in de zomer. “Hittegolven, dat kunnen aardbeien gewoon niet hebben. En die zijn de laatste jaren wel bijna iedere zomer aan de orde, als gevolg van de klimaatverandering. Het wordt steeds lastiger om in de zomer aardbeien te telen. Ik vraag me dan ook serieus af of dat in de toekomst nog wel mogelijk en interessant is.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Delen

Image
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin