De Europese Commissie geeft aardbeientelers in het Zuid-Italiaanse teeltgebied Basilicata een erkende bescherming voor hun regiomerk Fragole della Basilicata, met een hogere prijs. Het is makkelijker geworden om zo’n erkenning te krijgen.
Telers in het teeltgebied mogen de beschermde geografische aanduiding Fragole della Basilicata op de verpakking gaan voeren. De erkenning gaat gepaard met kwaliteitseisen voor het product, al lijken die niet ver te gaan. Zo moet de brix-waarde boven de 7,5 liggen. Voor aardbeien is dat geen hoge score.
Toch is het voor consumenten een belangrijk argument om de aardbeien te kopen. Zij zijn bereid een hogere prijs te betalen, zo stelde het ministerie van Economische Ontwikkeling eerder dit jaar na onderzoek op boerenmarkten van Milaan.
Teelt met lange historie
De teelt heeft ook een lange geschiedenis in het gebied. Het gebied was al in Grieks-Romeinse tijd aangewezen voor deze teelt op vulkanische hellingen. De productie loopt van november tot juni. Eerder werden aardbeien in het gebied tussen wijnstokken geproduceerd, maar de teelt is geprofessionaliseerd de afgelopen tientallen jaren.
De Europese Commissie heeft deze erkenning voor streekproducten om regio’s economisch te versterken. Recent besloot de commissie de registratie te versimpelen en de bescherming juist op te voeren.