Doorgaan naar artikel

Aardbei Vollegrond

Image premium

‘Veel vroeger met oogsten dan vorig jaar’

Eric Jansen in Borgloon teelt aardbeien van het rassen Elsanta en Sonata in tunnels en in de vollegrond. Dit betreft augustusplantingen en gekoelde teelten. De gekoelde teelten gaan vanaf april de grond in. Jansen heeft daarnaast de doordragende rassen Driscoll’s Amesti en Driscoll’s Camarillo.

Aparte grond
Alle teelten worden rechtstreeks in met folie afgedekte ruggen geplant, die jaarlijks opnieuw worden opgebouwd. Voor de junidragers wordt uitgegaan van 4,5 tot 6 planten per vierkante meter (afhankelijk van de plantdatum) en voor de doordragers van 4 tot 5 planten per vierkante meter. Die rugopbouw moet wel met de nodige zorg gebeuren, maakt Jansen duidelijk. Zo moet de grond goed bewerkbaar en voldoende dragend zijn. Hij zegt dat niet zonder reden, want de grond in de Belgisch-Limburgse regio rond Borgloon is relatief zwaar. Het uitplanten doet hij door de folie. Het aanbrengen van de plantgaten gaat machinaal als de planten zwaar beworteld zijn. Zo niet, dan worden de planten met de hand geplant in vooraf in de folie aangebrachte markeringen.

Eerste pluk over vier weken
De augustusplanting onder de wandelkappen met vier ruggen in een tunnel stonden eind week 12 bijna in volle bloei, dat is een week tot 10 dagen eerder dan gemiddeld. “De eerste pluk verwacht ik over vier weken. Ik weet niet exact meer wanneer we vorig voorjaar startten met de eerste oogst, maar zeker is dat we deze keer aanzienlijk vroeger zijn. De teelt is inmiddels behandeld tegen witziekte, spint, luis en Botrytis.”

Zware gewasstand
De normale teelt in de open lucht lag tot vorige week onder folie om schade door nachtvorst te voorkomen. Over de stand van dit gewas is Jansen dik tevreden. “Ze zijn gemiddeld zwaar, door de vlotte  weggroei afgelopen najaar. Het regenachtige weer in de eerste weken na het planten paste prima.”

Doordragende rassen
De doordragende Dricoll’s-Rassen zijn half maart geplant  “Die gaan nu wortelen. Dat gaat wat trager dan op zandgrond, omdat onze grond wat minder snel opwarmt. Normaliter plukken we vanaf 10 juli de eerste mooie aardbeien van die rassen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen 

Bekijk meer

Delen

Image
Eric Jansen

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin