Doorgaan naar artikel

Aardbei Vollegrond

Afbeelding

‘Eerste aardbeien van vollegrond’

Ondanks het koude weer in april en mei is bij Arjan de Haas uit Nuenen sprake van enkele vroege ontwikkelingen. Dankzij de keuze voor het vroeger ras Glen Ample stonden vorige week de eerste bloemen van de frambozen in de buitenteelt al open. Tegelijkertijd plukte hij de eerste aardbeien van de planten die dubbel zijn afgedekt. Deze week komt daarvan de productie echt op gang.
De koude nachten van vorige week hebben op de valreep van de pluk de nodige inspanning gevergd. “Boven het stro onder de aardbeiplanten vriest het veel sneller dan boven de open grond. Het stro isoleert zo goed, dat er bij helder weer vrijwel geen warmte de grond uitstraalt. Mijn melder op het gazon gaat af bij 3,8 graden. Als ik dan buiten kom, loopt het stro bijna in het ijs en kan ik meteen de beregening starten.”

Framboos minder gevoelig
De frambozenplanten zijn minder ontvankelijk voor schade door nachtvorst. “Allereerst is hier de grond niet afgedekt met stro, wat de uitstraling niet belemmert. Bovendien staat dit gewas veel hoger boven de grond dan de aardbeiplanten en zijn ze van boven afgeschermd met een regenkap. Dat houdt de warmte vast die de grond uitstraalt.”
De Haas heeft na het planten een deel van zijn aardbeien dubbel afgedekt met folie om het gewas extra te vervroegen. “Deze week kunnen we daar volop van plukken, terwijl de bij de enkel afgedekte planten de productie misschien aan het einde van deze week of anders volgende week op gang komt. Dat hangt af van het weer. Zet het warme weer van het weekend zich voort of vallen we erna weer terug naar zulk koud weer als vandaag”, zo vertelde hij vlak voor Hemelvaart.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Anton Oostveen

Beheer
WP Admin