Doorgaan naar artikel

Aardbei Vollegrond

‘Grote kans dat het een lang plukseizoen wordt’

In Borgloon – net onder Maastricht – viel van 2 op 3 mei lang niet zo veel regen als op veel plekken in Nederland. Aardbeiteler Eric Jansen schatte op 3 mei dat er zo’n 10 liter per vierkante meter naar beneden was gekomen (10 millimeter). “In april is het is wel natter geweest dan gewoonlijk,” constateert hij, “met niet te veel zon. Kijk je naar het tienjarig gemiddelde, dan lopen we slechts enkele dagen achter.” Voor het doordragende ras Driscoll’s Camarillo, in een openluchtteelt, heeft dat tot nu toe nog niet zo veel gevolgen. “Die planten gaan nog door. Ik zeg niet dat het  goed is, maar Camarillo heeft wat minder last van het late voorjaar dan andere rassen. De twee vorstnachten die zich half april nog aandienden, hebben nog wel een tik uitgedeeld, maar daarna is het gewas weer goed bijgetrokken. Al met al verwacht ik met Camarillo geen oogstverlating.” 
De vorst in april heeft in een augustusplanting met Elsanta wel wat vormafwijkingen gegeven, stelt Jansen vast, ondanks de bescherming met vliesdoek. “Er zitten wel veel bloemen in; de kans is groot dat het een lang plukseizoen gaat worden. Een vergelijkbare Sonatateelt heeft duidelijk minder van de vorst te lijden gehad.”

Traag gewas
De gewasbescherming bestaat in deze fase vooral uit de bestrijding van Botrytis, na elke serieuze regenbui. Het aantal bespuitingen valt wat hoger uit dan normaal, constateert Jansen. “Dat heeft niet zo zeer te maken met de regen, maar meer met de traagheid van het gewas. Of de bloemen 5 of 10 dagen open staan, dat maakt nogal een verschil.”
In een tunnelteelt staan de rassen Elsanta en het eveneens eenmaal dragende ras Driscoll’s Lusa. Die Elsantateelt gaf in week 18 de eerste kleurende vruchten. In zijn vorige bijdrage van eind februari merkte Jansen op dat Driscoll’s Lusa wel een week eerder dan Elsanta zou kunnen zijn. Het lijkt erop dat die voorsprong in de voorbije twee maanden geslonken is tot enkele dagen.

Voorzichtig bemesten
Wat de bemesting betreft, is het voor de tunnelteelten erg makkelijk. “Die zullen door hun mineralenvoorraad heen zijn, maar daar gaat niets meer bij”. Voor de buitenteelten is Jansen erg voorzichtig. “Daar ligt een minimale bemesting onder, en verder doen we rustig aan. De planten zijn wat minder ontwikkeld dan andere jaren, en loopt de temperatuur eenmaal op dan zal de mineralisatie zeker op gang komen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Eric Jansen

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin