Doorgaan naar artikel

Aardbei Vollegrond

‘Alleen de heel zwaar getroffenen leggen het loodje’

Reacties op zijn interview in Groenten&Fruit van vorige week had Ton van Giessen in Marknesse vorige week donderdag nog nauwelijks gehad. “Gisteravond wel een mailtje van iemand die aangaf rond de handel voor mij nog wel iets te kunnen betekenen.”

Koudepunten scoren
In zijn kas is Van Giessen tot half januari aan het plukken geweest en daarna heeft hij nog een week doorgestookt om de gewasgroei erin te houden. “De week daarna hebben we dat afgebouwd, maar dan zit je al eind januari. Ik begin dus niet voor eind februari met een nieuwe ronde.”
Het was gunstig dat het net na die afbouwperiode ging vriezen. “Dan scoor je toch wat koudepunten, maar daarna is het niet meer echt koud geweest. Voor de komende dagen worden wel nachtvorsten voorspeld, maar nu nog koudepunten pakken valt toch tegen.”

Goed overwinterd
In de tunnels hebben de planten de winter goed doorstaan, afgedekt met vliesdoek op de grond. Het gewas begon vorige week al activiteit te vertonen. “Het is nu nog te vroeg, maar ik denk ik ze rond half maart opschoon en weer terugzet op de stellingen. Ik heb ook wel ooit planten laten overwinteren zonder afdekking en dan zat er in een aantal planten wel vorstschade, maar in de tunnel komt het gewas geleidelijk op gang waardoor heel veel planten daar doorheen groeien. Alleen de heel zwaar getroffen planten leggen dan het loodje. Die planten vervangen, kost meer dan het oplevert. Dus dat moet je dan maar voor lief nemen.”

Eerste keer bloemtrosonderzoek
Over de wachtbedplanten die in de koelcel zitten, toont Van Giessen zich tevreden. “Het zijn mooie planten. Ik heb voor het eerst bloemtrosonderzoek laten doen en daaruit blijkt dat de planten die ik beoordeel als middelzwaar 6 tot 10 bloemtrossen bevatten. Bij de zware planten zijn dat er 8 tot meer dan 12. En dat in een jaar met donkere groeiomstandigheden. Mochten er nog liefhebbers zijn, ik heb er nog wel een stel te koop.” Het ras is Elsanta.

Goede ervaringen met gecoate kunstmest
Op het productieveld voor het komende seizoen heeft Van Giessen in het najaar vaste mest op basis van stro en ook compost uitgereden. Het zal erop neerkomen dat de grondbewerking net voor het planten wordt uitgevoerd. Verder gaat hij zijn goede ervaringen op de wachtbedden met de gecoate meststof Fieldcoat voortzetten in de productieteelt. “Het werkt gemakkelijk en goed en is niet zo duur dan Agroblen.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin