Doorgaan naar artikel

Aardbei Vollegrond

‘Iets vorst is juist gunstig om ze in de hand te houden’

De normaalteelt van Eric Jansen in het Belgische Borgloon hebben de afgelopen weken behoorlijk vochtig gestaan, maar vorige week begon het wat op te drogen. “Ik verwacht dat we er op korte termijn de wandeltunnels overheen kunnen zetten.” Ook de afdekking met geperforeerde folie zal binnenkort worden aangebracht. “Er staat niet meer zoveel wind, daar moeten we nu van profiteren.”

Warme weer geeft geen problemen
De planten zijn door het aanhoudende relatief warme weer wel een beetje actief geworden, maar niet dusdanig dat Jansen problemen verwacht, mocht het nog flink gaan vriezen. “Voor komend weekend wordt wat vorst voorspeld”, aldus Jansen op woensdag 11 januari, “Maar dat is juist gunstig om ze in de hand te houden. Pas als het nog een tijdje overdag 6 tot 7 graden blijft en er volgt daarna nog een heel strenge vorstperiode, dan zou dat consequenties kunnen gaan hebben. Ik zie op dit moment meer activiteit bij de appels en in mindere mate bij de peren. Daar zijn de knoppen wel al wat aan het schuiven.”
De vroegste normaalteelt ging 15 augustus de grond in. De rassen zijn Driscoll’s Lusa, Elsanta en Sonata en nog enkele testrassen van Driscoll’s. Normaal gesproken zal Driscoll’s Lusa in de wandeltunnels het eerste aan de oogst zijn. De planten staan er door de groeiomstandigheden in het najaar tamelijk zwaar bij.

Gekoelde doordragers
De gekoelde teelt, zoals die in Nederland gebruikelijk is, teelt Jansen niet. Wel gebruikt hij gekoelde planten voor de teelt van doordragers met opnieuw testrassen van Driscoll’s. Het hoofdras is het gevestigde Camarillo. De planten zitten bij Driscoll’s in de koelcel. “Ik krijg die volgende maand op mijn bedrijf en dan gaan ze hier in de koelcel bij -1 graad Celsius. Kort voor het planten laten we ze ontdooien in hoeveelheden die we na het ontdooien weer zo snel mogelijk uit kunnen planten.” Ook deze planten zijn zwaarder dan in andere jaren, maar ook uniformer en met een goed wortelgestel. “Ja, dat ziet er goed uit. Verder is het op dit moment nog niet erg spannend op ons bedrijf.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Eric Jansen

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin