Doorgaan naar artikel

Aardbei Stelling

‘Zo’n doorteelt is eenmalig geweest.’

Stef Buiks in Rijsbergen teelt aardbeien in de vollegrond met gekoelde teelten met de rassen Sonata (vanaf eind maart) en Elsanta (tot half juli), in het voorjaar in tunnels, onder glas met een doorteelt met Elsanta en daarnaast op stellingen. De stellingteelt heeft hij voor het vierde jaar, dit jaar gedeeltelijk met een verse Sonataplanting en gedeeltelijk met een doorteelt met Elsanta in een planting van begin juli.

Sonata
De planting met het ras Sonata  is van de eerste week in april, net na het wijken van de laatste vorst. De teelt gaat in Batobakken van een halve meter en van een meter, met twaalf planten per vierkante meter De afstand tussen de rijen is ook een meter, met hoge kappen boven de stellingen om de teelt te beschermen. “De keus voor Sonata is omdat het een echt ras voor het voorjaar is, met mooie vruchten. De planten zijn ook erg gezond, op een heel enkele uitvallende plant na, vanwege Phytophthora. Maar dat mag geen naam hebben.” De eerste vruchten konden rond 1 juni geplukt worden, Buiks schatte midden vorige week in nog zo’n veertien dagen vooruit te kunnen.

Trayplanten
Buiks maakt zijn eigen trayplanten voor de doorteelt onder glas. Vorig jaar had hij een partij planten over, die hij op de stellingen zette voor een najaarsteelt. Vervolgens rees het idee om ze door te telen. Om de planten door de winter te halen, waren ze in het najaar voor de vorst op de grond gezet, en afgedekt met flodderfolie. Dat bleek ontoereikend om de planten goed door de winter te halen. “Ze hebben een beste tik gehad. Ik denk dat ze te veel ellende achter elkaar te verduren hebben gehad, door de nattigheid, sneeuw en koude. Je vind nu roodwortelrot in de teelt. De planten die de winter goed overleefd hebben zijn nu ook nog goed, maar alles bij elkaar is het een matige teelt geworden. Van de week (einde week 25) plukken we de laatste vruchten. Zo’n doorteelt op stellingen is wat mij betreft eenmalig geweest, voorlopig begin ik daar niet meer aan.”

Bron: Groenten & Fruit  – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Stef Buiks

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin