Doorgaan naar artikel

Aardbei Stelling

‘Het weer regelt het voor ons’

 

Op 1 maart heeft Ton Groot zijn Elsanta in de kas geplant in meerlebakken. “Dit is een ongestookte kas, dus de eerste aardbeien beginnen zich te vormen. Over een week of twee beginnen we daar met plukken”, aldus de Hoogwouder op 19 april. “Het weer regelt het verder voor ons.”
De gewasstand van de Elsanta kwalificeert Groot als goed, behoudens een enkele uitvaller. “Dat stelt niet veel voor; het zal Verticillium zijn, maar het is te verwaarlozen. Ik lig eerder wakker van andere zaken.”

Gewasbescherming
Tegen insecten en schimmels werd preventief Topaz, Vacciplant (een bio­logisch middel) en Calypso ingezet. “Dat hebben we voor het eerst drie weken terug gedaan en anderhalve week later nog eens Vacciplant. Met nog een keer Vacciplant denk ik dat we het redden.” Daarnaast zwavelt Groot dagelijks in de nacht.

Kokos draint beter
De Evie II die op de stellingen moet komen heeft Groot voorgetrokken en op 22 maart buiten gezet om af te harden. Bij nachtvorstvoorspellingen dekte hij de planten af met vliesdoek en dat werd dan ’s morgens weer verwijderd. In de laatste week van maart verwacht hij te gaan starten met het overpotten. De planten komen voor het eerst in kokos te staan. “Kokos draint beter dan potgrond en kan ik een tweede jaar gebruiken.” Voor het overpotten krijgen de planten voorbehoedend dezelfde behandelingen als de Elsanta’s. “Dan behandel je maar een kleine oppervlakte en ze gaan gezond de tafels op.”
De Noord-Hollander kiest voor A+- planten. “Ik heb ze liever wat kleiner, want jongere planten doen het meestal het beste.”
Groot benut bijen voor de bestuiving. “Sommigen zweren bij hommels, ik heb goede ervaringen met bijen. Het zoemt behoorlijk in de kas, dus dan zit het volgens mij wel goed.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Groot

aarbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin