Doorgaan naar artikel

Aardbei Stelling

‘Voortaan dezelfde voedingsunit voor kas en stellingen’

Zijn personeel is op vakantie waardoor de laatste doorteeltaardbeien in de kas wordt geplukt door huisvrouwen uit de buurt. Buiten op stellingen gebeurt er bij Stef Buiks in Rijsbergen niets. Vorig jaar stond er nog een doorteelt op de goten. Dat was toen een experiment met trayplanten. Die waren aanvankelijk bestemd voor in de kas, maar schoten over. Maar die stellingdoorteelt kreeg vorige winter een dusdanige tik, dat daar in het afgelopen voorjaar nog maar weinig lol aan te beleven was. Dat was een goede reden om zo’n dat niet meer te herhalen.

Aanpassing bemestingsysteem
Dat gaf de afgelopen weken mooi de gelegenheid om het bemestingsysteem voor de stellingteelten aan te passen. Tot nu toe wekte Buiks met een A- en een B-bak met twee Dosatrons op het watergeefsysteem voor de dosering van de voedingsoplossing. Die voedingsoplossingen werden in twee multiboxen bij de stellingen geplaatst.
Vanaf komend jaar wordt de bemesting op de stellingen geregeld met de bemestingsunit in de kas. Om dat mogelijk te maken, is tussen de kas en de stellingen een leiding gelegd. “In de kas maak ik voor de stellingteelt extra bakken met voedingsoplossing aan. Ik denk dat dit nauwkeuriger en makkelijker werkt dan met de Dosatrons.”
Verder is het gras onder de stellingen opnieuw ingezaaid. “Dat had afgelopen zomer door de nattigheid en het werken met de spuittrekker veel geleden. Die grasmat zou eigenlijk elke drie jaar opnieuw ingezaaid moeten worden. Tevoren heb ik op de natste hoeken gaten in de grond geboord. Ze zijn zowat een meter diep om het water beter af te laten, dat werkt prima.

Geel, grijs, geel
Eveneens nieuw zijn de boogjes voor de folie-verkapping over de stellingen. Daar stonden voorheen gele pvc-buisjes op, Buiks had die vorig jaar vervangen door grijze pvc-pijpen. Die zijn wat dikker en duurzamer, én ze waren goedkoper. De gele buizen hebben een handelsmaat van 4,5 meter. Daarvan bleef per boog steeds een meter aan afval over, ongunstig dus. Met de grijze pvc kwam dat beter uit, met veel minder afval.
Die keus voor grijze pvc leek prima, totdat de zon ging schijnen. “Toen bleek dat die grijze pvc veel warmer wordt dan gele pvc. Daardoor scheurde de folie op al die bogen. Het eind van het liedje is dat we overal weer gele pvc-buizen hebben geplaatst, plus nieuwe folie. Die grijze buizen konden naar het oud vuil. Kassa.”

Veel spreiding
Buiks verwachtte in de week voor Kerstmis in de kas te kunnen plukken tot eind week 1. “Dat is in een afdeling die op 18 augustus is geplant op de goten. Ik stook daar nog wel even door, al zie ik daar nu al een beste hergroei, in iedere geval meer dan in andere jaren. De vroegste afdeling die op 6 augustus geplant werd, was in week 51 afgeoogst, en de planting van 13 augustus is tussen Kerstmis en oudjaar. “Daar zit veel spreiding op.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Stef Buiks

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin