Doorgaan naar artikel

Aardbei Stelling

‘Die overblijvers zijn nu ook opgeruimd’

De doorteelt Elsanta in de tunnels – in librabakken op ruggen – vertoonden deze week al wat activiteit, maar van harte ging het nog niet. “De nachten zijn nog te koud”, aldus Piet Hendrickx in Rijsbergen. “In de kas met ook een doorteelt is dat beeld al heel anders.”

Toch maar folie in tunnelteelt
De tunnelteelt is goed door de winter gekomen, zonder vorstschade. Eerdere ervaringen leerden Hendrickx dat je daar sowieso niet zo bang voor hoeft te zijn. In eerste instantie had hij er dan ook niet veel haast mee de planten af te dekken, vertelde hij na de eerste vorstperiode van eind november/begin december. “In de loop van december heb ik toch maar besloten folie te leggen, want het bleef winteren.” Dat waren smalle baantjes dichte folie. “Dat sluit mooi af, maar door het ontbreken van een perforatie blijft er gemakkelijk vocht onder hangen. Ik heb het er dan ook weer afgehaald toen dat kon, rond half januari. De planten zijn rond 20 februari opgeschoond, er is tegen koprot gespoten, en er zijn enkele luizenhaardjes pleksgewijs behandeld. Dat waren nog restanten van vorig jaar. Ik heb die toen nog voor het einde van de oogst gespoten. Toen zat er een flinke populatie, ruim je die voor 98 procent op, dan blijven er in de winter nog genoeg over. Als het goed is, zijn die overblijvers nu ook opgeruimd.”

Half februari kachel weer aan
In de doorteelt onder glas – in een gematigde stookteelt – is de eerste keer geoogst tot half december. Half februari ging hier de kachel weer aan. Een week later werd gestart met belichten, tot vorige woensdag 16 maart. “Deze teelt is al behandeld tegen spint, ik moet nog spuiten tegen bladluis en dan gaat er meteen een meeldauwmiddel mee.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin