Doorgaan naar artikel

Aardbei Stelling

‘Ze kijken als midden in de zomer’

Zijn stellingaardbeien in de hoge tunnel zijn opgeschoond, vertelt Luc Rombouts in Meer, dat is half januari al gebeurd. Het betreft de rassen Elsanta en Figaro in een doorteelt. De planten hebben de afgelopen periode op de grond gestaan, met twee lagen vliesdoek. Dat is prima verlopen, de planten hebben niets geleden. Direct na het opschonen volgde een koprotbehandeling. Een dag voor de voorbije vorstperiode is het vliesdoek weer teruggelegd, tot vorige week donderdag. “Dreigt het weer te vriezen, dan leg ik de bedekking direct terug. Ik doe dat liever een keer teveel, dan dat ik risico op vorstschade loop.”

Daarnaast heeft hij een doorteelt Elsanta op stellingen in potten en bakken met kleine kapjes. De potten hebben de winter doorgebracht in een van de hoge tunnels, de bakken zijn in het najaar bijeen gezet op een wachtveld. Deze planten werden vorige week opgeschoond. Als het weer wil meewerken, gaan ze in de eerste of tweede week van maart weer terug op de stellingen.

Rombouts heeft verder Darselect in een rechtstreekse planting in de vollegrond. Deze week worden de wandelkappen geplaatst, als het weer een beetje wil meewerken. Vervolgens worden de planten opgeschoond en gaat er folie in de plukpaden. De planting is de winter doorgekomen onder een afdekking met flodderfolie en vliesdoek. Ze hebben dan ook niets geleden. “Het gewas staat fris, alsof het midden in de zomer is”.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin