Doorgaan naar artikel

Aardbei Stelling

‘De grond is amper of niet bevroren geweest’

Marcel Houtepen in De Moer is bezig met typische winterwerk: het zelfrijdend maken van zijn luchtondersteunde spuitmachine. Tot nu toe moet hij het apparaat zelf vooruit duwen. Hij heeft deze spuit twee jaar geleden zelf gebouwd voor de aardbeiteelt in de tunnel, met een blaasunit die afkomstig was van een spuitmachine uit de fruitteelt. “Ik heb daar nu drie teelten mee gewerkt, en dat gaat echt buitengewoon. Met een gewone spuitmachine zonder luchtondersteuning mag je hopen dat je het gewas ook aan de onderkant weet te raken, met luchtondersteuning  weet je zeker dat je het middel veel egaler verdeeld krijgt. Dat is echt ideaal tegen bijvoorbeeld meeldauw en vruchtrot en tegen spint. Over een maand moet het klaar zijn.

Tunnelteelt
De tunnelteelt betreft een augustusplanting met het ras Elsanta, in totaal zo’n 30 are. De planten staan op zwarte (bio)folie, en zijn net voor de vorst in december afgedekt met flodderdolie. “Meteen nadat de afdekking erop lag, is er een flink pak sneeuw op gevallen. Een betere bescherming kun je niet hebben; de grond is dan ook amper of niet bevroren geweest. De flodder blijft in ieder geval liggen tot het begin van de bloei
Vorige week is gestart met het zetten van de tunnelbogen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de tunnels in de eerste week van februari kant en klaar overeind staan.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin