Doorgaan naar artikel

Aardbei Stelling

‘Ineens die vorst’

Zijn Haygrove tunnels zijn goed door de winter gekomen, vertelt Ronnie Jansen in Hoogstraten, zonder schade door het sneeuwdek op de folie of vanwege de wind. Hij zegt dat niet voor niets, want de afgelopen twee winters haalden de bouwsels niet helemaal ongeschonden het voorjaar. “We hebben deze keer wat extra verstevigingen aangebracht en de boel eerst nog eens goed nagekeken. Dat is tot nu toe goed uitgepakt.”

Verrast door vorst
Planten staan er niet meer in, die waren al in de eerste week van december in de frigo gezet, ten behoeve van de doorteelt. Het is de bedoeling dat ze begin maart weer op de stellingen in de tunnels worden gezet. “Ze stonden er na die eerste pluk heel mooi bij. Het enige waarover ik me wat zorgen maak, is de vorst die zich eind november ineens aandiende. Het gewas stond toen nog op de stellingen. Nog wel met het oude blad, maar verder niet afgedekt. De vraag is wat dat gaat geven. De potten waren toch wel volledig bevroren. Ik heb wat rhizomen bekeken, die waren we wat verkleurd. Daar stond tegenover dat de planten er tot op het eind mooi groen bleven.”

Aanvullende maatregelen
De plotseling opkomende vorst dwong ook tot aanvullende maatregelen bij het inpakken van de trayplanten. Met de dalende temperaturen in het vooruitzicht was Jansen op 25 november gestart met het inpakwerk. Na het daarop volgende weekend zijn alle planten direct op pallets gezet, naar binnen gereden, en vervolgens verder ingepakt.
Deze planten zijn van twee herkomsten, voor de teelten onder glas (zomer- en doorteelt) en voor de stellingteelt. Ze zijn op een gelijke manier opgekweekt. Om inzicht te krijgen in de plantontwikkeling is inmiddels bloemonderzoek uitgevoerd. Dat is gebeurd in drie partijen op basis van herkomst, en in een derde partij met wat Phytophthora. “Er zat weinig verschil tussen de planten met gemiddeld drie bloemtakken en een mooie spreiding. Dat maakt de verdeling voor de teelten vrij eenvoudig. De Phytophthorapartij is voor de zomerteelt, voor de rest maakt het weinig uit of ze voor op de stellingen worden doorgeteeld of onder glas.”

Rem op hergroei
Jansen plukte de laatste kasaardbeien op de maandag en dinsdag na kerstmis. “We zijn nu nog aan het opschonen”, gaf hij in de week na kerstmis aan. “Tot aan het weekend denk ik. De kachel blijft nog even aan, waarschijnlijk tot half januari. De beperkte lichtinstraling heeft toch wel een rem gezet op de hergroei.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen   

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin