Doorgaan naar artikel

Aardbei Stelling

‘Dit jaar een week na het NK Wielrennen’

Normaal kan Ton Groot zijn eerste aardbeien van het ras Evie II rond het NK wielrennen plukken, dit seizoen wordt dat wel een week later. Voor degenen die niets met wielrennen hebben: het NK was afgelopen weekend. “Er zitten al wel wat groene vruchtjes aan”, aldus Groot op donderdag 21 juni over de stand van zaken op dat moment. “Het weer is niet eens ongunstig voor de groei, maar de afrijping heeft wel even zijn tijd nodig.”
De planten gingen op 26 april op de tafels in de open lucht, tot dat moment waren ze voorgetrokken in potten van 10 centimeter. Twee weken geleden is gespoten met Flint tegen meeldauw en met Vertimec tegen een enkel mogelijk spintje.

Mooi aantal trossen
Anders dan vorig jaar is het aantal trossen in het gewas. “Vorig jaar telden we al in een vroeg stadium al 10 tot 15 trossen, dat was veel te gek. Het advies was toen om een flink deel van de trossen eruit te breken, of om flink terug te snoeien. Dat trossen uitbreken was niet te doen, dus we hebben de planten flink gekortwiekt. De zomer verliep vorig jaar mild, dat heeft het gewas toen wel gered. We hebben er goed van kunnen plukken; er kwam zowat 2 kilo per plant van af. Met heet weer zouden de planten enorm in de stress zijn gegaan. Deze keer is het een stuk beter, met drie, vier trossen per plant.” 
De EC van het gietwater wordt dagelijks gemeten. “Je ziet die omhoog schieten bij een hoge verdamping, en een achterblijvende mineralenopname. Vorig week heeft onze voorlichter Erik Peeters een plantsapanalyse uitgevoerd, daarop is de bemesting wat bijgesteld.”

Geen doordragers in de kas
Groot heeft ook nog een koude kas met twee afdelingen met Elsanta. De eerste planting – van 1 maart in Meerlebakken met 5 A+ planten per bak – was vorige week zowat afgeoogst. De tweede planting was toen net een week eerder op gang gekomen. “We verkopen alle aardbeien zelf. Tegen de tijd dat we klaar zijn in de kas, is de Evie II volop in productie, dat is half juli.”
Vorig jaar probeerde hij na de Elsanta in de kas nog een rondje met voorgetrokken Evie II , om vooruit te kunnen als de productie op de tafelteelt tegen zou zitten. Die kasteelt kwam niet goed uit de verf, hoewel de planten kerngezond waren.  “De potgrond in de Meerlebakken bleef veel te nat, en de vruchten kleurende oranje en waren niet te vreten. Een collega heeft dezelfde teelt, maar dan met de planten in hoge potten. Dat gaat zonder problemen. Op deze manier is doordragers in de kas niet voor herhaling vatbaar.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Groot

aarbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin