Doorgaan naar artikel

Aardbei profiteert van nat weer

Natte weersomstandigheden in Spanje zorgen voor een toenemende vraag naar kwalitatieve aardbeien uit Noord-Europa.

Nederland en België profiteren daarvan mee. De aardbeien zijn vroeger dan anders dit jaar. De teelt ligt naar schatting ongeveer twee weken voor op het schema van het seizoen 2010. Dat is gunstig geweest voor de aanvoer tijdens de paasdagen, maar in week 17 profiteren de Nederlandse en Belgische telers nauwelijks van die voorsprong, omdat Spanje op de internationale markt dominant aanwezig is. Daar lijkt een kentering in te komen. Spanje kampt met veel neerslag en daardoor ook met kwaliteitsverlies, wat voor de retailers als onaantrekkelijk geldt. Daardoor krijgt het aanbod  uit Noord-Europa meer ruimte. Rond de paasdagen schommelde de prijs nog tussen de 7 en 8 euro per kilo, in week 17 is dat teruggezakt naar een niveau van 5 tot 6 euro, met een pondsprijs van 2,30 euro voor de standaard klassen en 2,80 euro voor het premiumsegment. 

Engeland
De aantrekkende markt is volgens marktkenners goed te zien door de toegenomen vraag vanuit Engeland. Traditioneel vullen de Engelsen hun programma in met Spaans product, totdat de binnenlandse productie het over kan nemen, maar dit jaar doen de Engelsen in een eerder stadium een beroep op de Belgische en Nederlandse aanvoer om het tekort aan te vullen. Ook de vraag vanuit Scandinavië zal in week 18 oplopen, tijdens de nationale feestdagen ter plaatse, is de vraag naar Nederlandse en Belgische aardbeien traditioneel groot. En dat is goed nieuws. In elk geval zal de prijs naar verwachting weer wat aantrekken. 

Meimaand
De maand mei zou weer een dure aardbeienmaand kunnen worden, als Spanje volledig wegvalt. Niet dat dit vooruitzicht de telers alleen maar gejuich op zal leveren, want als de prijs te hard oploopt, zal de vraag – net als in 2010 is gebeurd – dalen. Door het gunstige weer stijgen de aangevoerde volumes bovendien snel.  Veiling Hoogstraten spreekt over een weekaanvoer van 1 miljoen kilo in week 17. In Nederland wordt naar schatting 43 miljoen kilo aardbeien geteeld.

Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Brammert Waagmeester

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin