Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Eigenlijk te koud voor de trayplanten’

Chris Smeekens in Meerseldreef was vorige week zo’n veertien dagen bezig met de pluk van zijn tweede zomerteelt met het ras Elsanta. Dat is met trayplanten met 12 planten per strekkende meter, die na een doortelt met Elsanta  op de goten zijn gegaan. “De productie loopt redelijk, en vrij gespreid. Ik hoop wel dat ik op 18 augustus klaar ben met plukken om ruimte te maken voor de doorteelt. “Buiten opplanten kan nu niet , dus ik moet het op deze manier oplossen.”Zijn trayveld staan vol pas gestekte planten. De laatste partij daarvan stekte hij op 22 juli.

Voldoende stekken
Smeekens maakt zijn eigen stekken “met druppelslangen onder de folie en met de mogelijkheid om bovenover te beregenen. Dan is zo’n voorjaar als we hebben gehad in feite geen probleem. Er zijn genoeg stekken af gekomen. We hebben op een gegeven moment wel even problemen met meeldauw gehad, maar gelukkig alleen in de moederplanten. Ik was kennelijk toch te laat met spuiten, het is er een keer tussendoor geschoten. Dat was tijdens dat warme weer, we waren in de buitenteelt aan het plukken, en in de eerste zomerteelt. Die zomerteelt volgde na de vroege teelt met Clery, met planten die vorig jaar zijn gebruikt voor een najaarsplanting, om vervolgens plaats te maken voor die Clery. Momenteel leveren glasaardbeien 3 euro per kilo op, daar kun je het voor doen, mits de productie voldoende hoog is.”

Horticote Exact
Voor de trayplantenopkweek is het nu eigenlijk te koud. “De Clery-trayplanten zijn 4 en 5 juli al geplant, die zijn al goed weg, en de eerste Elsanta trayplanten zijn ook nog mooi ingeworteld, maar met de laatst gestekte planten gaat het wel erg traag. We gebruiken potgrond met 5 kilo Horticote Exact per kuub. De keus voor die meststof is vanzelfsprekend…”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin