Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Tot half januari doorgegaan met stoken’.

Ad Boeren en zijn compagnon zijn in hun doorteelt met Elsanta tot kerstmis blijven plukken. “Wat er toen nog hing hebben we daarna verwijderd. We hebben drie afdelingen, in één afdeling was dat nog behoorlijk wat. Alle vruchten kunnen er ook niet af zijn, als je in december nog een mooie hoeveelheid wil plukken.” De plantingen waren van 9, 13 en 17 augustus. “De productie is al met al niet tegengevallen, op een afdeling na. Dat is een wat kleiner kasje, in die afdeling is het klimaat nu eenmaal wat anders.”

Belichten met gloeilampen
De kachel is aangebleven tot half januari, dat is in principe een week langer dan in andere jaren, en vooral een gevolg van de achterblijvende lichtinstraling. In een eerdere bijdrage in oktober stelde Boeren als vast dat de instraling tot op dat moment bijna de helft was van de lichthoeveelheid in ‘het goede najaar’ 2009, en 20 tot 25 procent minder in vergelijking met het langjarig gemiddelde. “Eigenlijk zou je in een teelt vanaf 13 augustus rond Nieuwjaar moeten stoppen met stoken.”
De kachel blijft nog zo’n twee weken uit. Het belichten gaat vervolgens met gloeilampen. “We hebben nog een klein voorraadje”, meldt Boeren. “Het is goed dat Botany en het proefcentrum in Meerle onderzoek doen naar alternatieven.”

Plegen van onderhoud
Momenteel is Boeren bezig met het plegen van onderhoud. Daaronder valt onder andere de aanpassing van de trosopvang. “Dat is altijd een pvc-pijp geweest, maar dat wordt een Trevirabandje. Die pijp neemt naar ons idee in de zomer te veel warmte op.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur Joost Stallen             

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin