Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Met het licht mee op kilo’s doseren, dat beviel prima.’

“Er hangen er nog aan”, meldde Marco van As in Tricht vorige week over zijn doorteelt met het ras Elsanta. “En we plukken nog. Twee weken geleden (week 23) heb ik nog een luis- en spintbestrijding uitgevoerd. Uit de meeste neuzen komt weer een bloemtak en ik ben van plan om de planten te laten staan voor een derde oogst. Ik heb het wel eens eerder overwogen om voor een derde pluk te gaan, maar dat heb ik nooit gedaan. Normaal zie je dit gewasstadium in juli pas, dat is te laat, want ik wil de kas op 1 augustus leeg hebben. Deze keer zijn we aanzienlijk vroeger, al weet ik totaal niet wat ik van zo’n derde pluk zou mogen verwachten. Misschien een kilo per vierkante meter. We zien wel.”

Goed voorjaar
Terugblikkend stelt Van As een teelttechnisch gezien goed voorjaar achter de rug te hebben. ‘We begonnen op 3 april met plukken, dat was knap vroeg. Ik denk dat we een week voorlagen op andere jaren. De productie is dit voorjaar uitgekomen op 10 kilo per vierkante meter, wel tegen matige prijzen uiteraard.”

Weersomstandigheden
De weersomstandigheden waren goed: “veel licht, veel warmte. We hebben gekoeld met dakberegening. Er hangt ook een scherm in, maar dat heb ik zelden gebruikt. Allen bij heel veel instraling en een temperatuur boven 27 graden ging het voor 60, 70 procent dicht. En verder hebben we veel CO2-gedoseerd, dat is uitgekomen op 10 kilo per vierkante meter.”

CO2-dosering
Anders dan voorheen is de wijze van CO2-dosering. Toeleverancier Vos in Sprang-Capelle heeft een extra voorziening op de klimaatcomputer geïnstalleerd, waardoor Van As met het licht mee CO2 kan doseren. Dat gaat dan op basis van kilo’s CO2, en dus niet op CO2-concentratie (ppm’s). “Je kunt een maximale dosering instellen, bijvoorbeeld van 30 gram per vierkante meter, bij veel licht en een grote raamstand. Vroeg in de ochtend start de dosering bijvoorbeeld met 15 gram per vierkante meter, en loopt dan met het licht mee tot in de middag, en neemt weer af tegen het eind van de middag. Wat je zo aan het begin en eind van de dag bespaart, gebruik je als extra dosering midden op dag. Dat is dus onafhankelijk van het aantal ppm’s. Uitgangspunt is dat ik een zekere hoeveelheid CO2 in het gewas wil stoppen. Op die manier kost het niet meer CO2, maar wordt het vanuit het gewas gezien logischer aangewend. Ik heb nu een voorjaar ervaring, het is prima bevallen.”

 
De tafelteelt buiten met Elsanta trayplanten is op 23 maart geplant. De oogst startte eind mei, en gaat door tot 10, 145 juli. “Die teelt loopt ook goed, met veel stuks van de goede maat, en nu gelukkig voor een redelijke prijs. Precies andersom in vergelijking met vorig jaar, toen was de prijs in deze periode bar slecht.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin